Vrom schenkt € 2000 voor landschapsbeleving scholieren

Voor Staatsbosbeheer schreef  (be)LEEF!  onderstaand persbericht. (be)LEEF! schrijft levendig over natuur, recreatie, biologie, wetenschap, en het leven in het algemeen. (be)LEEF!  levert ook foto’s, en illustreert. Meer informatie vind u onder: tabblad (be)LEEF! 

logo fortlogo sbbStaatsbosbeheer

Groene Hart Centrum

Fort Wierickerschans

Zuidzijde 132

2411RX Bodegraven

Persbericht

08 juli 2009

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Vrom schenkt € 2000 voor landschapsbeleving scholieren

Bodegraven –Het Groene Hart Centrum van Staatsbosbeheer heeft dinsdagavond 7 juli 2009 een cheque van het ministerie van VROM in ontvangst mogen nemen.  De uitreiking vond rond 17.30 plaats in het Groene Hart Centrum van Staatsbosbeheer, gevestigd in Fort Wierickerschans te Bodegraven. Het wielerteam van VROM van meer dan 200 rijksambtenaren haalde geld op in het kader van het programma ‘Mooi Nederland’ tijdens de Joop Zoetemelk Classic. Ze fietsten €1000,00 bij elkaar voor een goed doel.

Het winnende goede doel is een nieuw educatief project voor middelbare scholieren, dat door vrijwilligers van het Groene Hart Centrum wordt ontwikkeld.  Het idee in een notendop: jongeren kijken beter naar landschap door de lens van een camera en worden zich daardoor bewust van de waarde ervan. Minister van VROM, Jacqueline Cramer, ondersteunt dit initiatief van harte en heeft daarom de €1000,00 verdubbeld. Samen met de bedenkers van het initiatief namen Pim Louwaars districtshoofd, en Frans Fronik, coördinator van het Groene Hart Centrum de cheque in ontvangst. Namens het ministerie mocht David van Zelm van Eldik, programmamanager van ‘Mooi Nederland’ de cheque uitreiken.

Na de plechtigheden was het tijd voor de bedenkers van het project om met vrijwillige jongeren een voorproefje op hun initiatief te kunnen nemen. Tot het weer het een beetje liet afweten werden er door twee groepjes foto’s gemaakt met digitale camera’s. De ‘proefleerlingen’ kregen een praktische les over landschap en digitale fotografie. Aan de orde kwamen compositie en perspectief.

De jongeren die de camera’s hanteerden voor de opdracht “fotografeer het groene hart landschap” behoren tot  de doelgroep die de bedenkers ook voor ogen hebben. Vrijwilligers van het centrum: George Janssen, Jan Muller en Ton Krols willen met het educatief programma leerlingen van de middelbare school bereiken. Leeftijd 12 t/m 17. Jongeren in die leeftijd zijn geïnteresseerd in computers, niet in natuur en landschap, toch? Maar wat nou als je die twee samenbrengt? De vrijwilligers zijn tijdens hun begeleidingswerkzaamheden op Fort Wierickerschans op het prijswinnende idee gekomen.

Deze fototocht resulteert in mooie foto’s en enthousiaste jonge fotografen, bleek deze avond. Na het schieten van de foto’s volgde de fotobewerking. En uiteraard de presentatie van de zeer geslaagde landschapsfoto’s. Na afloop van de les kregen de kinderen nog een VROM wielershirt van het ministerie.

Met de cheque is realisatie van het project dankzij het ministerie van VROM een stuk dichterbij. Het Groene Hart Centrum schaft met het sponsorgeld de nodige apparatuur aan. Naar verwachting kunnen scholen, verenigingen en andere geïnteresseerden in het najaar al voor een dagdeel de tocht boeken. Voor docenten Biologie en Aardrijkskunde VMBO, HAVO en VWO zal de fotografieles een goede aanvulling zijn op het bestaande lesprogramma.

Meer informatie zal te vinden zijn op de website van het Centrum: www.groenehartcentrum.nl.

Meer informatie over ‘Mooi Nederland’ is te vinden op: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=32952

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s