Jongeren geven wél om natuur

Vaak wordt aangenomen dat jongeren weinig tot niets met de natuur hebben. ‘Maar natuur leeft wel degelijk onder jongeren, alleen via een omweg’, zo stelt de groene denktank Stichting wAarde. Uit een onderzoek van TNS NIPO blijkt dat acht op de tien van hen bewust de vrije natuur opzoeken om te sporten. Vooral fietsen, wandelen, zwemmen en schaatsen zijn populair.

Het onderzoek is in opdracht van de stichting uitgevoerd onder ruim 400 jongeren van 13 tot 24 jaar. Als belangrijkste toegevoegde waarde van het buitensporten in de vrije natuur noemt 91 procent van hen ‘frisse lucht’. Daarnaast worden vaak de mooie omgeving, de ruimte, de stilte en de rust gewaardeerd. De meeste geïnterviewden doen dan ook hun best om geen afval achter te laten of lawaai te maken.

Stichting wAarde-directeur Thomas van Slobbe: “Veel jongeren die naar eigen zeggen geen tijd hebben om de natuur in te gaan, maken als vanzelfsprekend wel tijd om lekker te gaan sporten. Natuurbeleving komt daarbij op de tweede plaats, maar heeft veel impact. De bordjes bij natuurgebieden dat ‘vrij wandelen is toegestaan’ zijn ouderwets en achterhaald. Natuurbeleving is veel meer dan wandelen alleen.”

In overleg met sportbonden en natuurorganisaties wil de stichting de bekendheid over de natuur en daarnaast de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de natuur voor sportende jongeren vergroten. Van Slobbe: “Natuurbeleving door jongeren is niet alleen belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden van de jongeren zelf, maar kan ook van grote waarde zijn voor het maatschappelijk draagvlak voor natuurbescherming en de aanpak van het klimaatprobleem.”

dit artikel is overgenomen van de website van onkruid.

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s