Ontdekkingen in de wetenschap

Na een aantal weken ziek te zijn geweest, verkouden, werd ik begin deze week wel heel erg ziek. Vermoeid, hoofdpijn, koorts. Onder mijn oog leek een bowlingbal zich op te houden die wellicht tot ontploffing kon worden gebracht. Door wie? Door de bacillen natuurlijk! De rotzakken!

Sinds een infectie met een gangreen veroorzakende bacterie, door een  heel ernstige fout in het ziekenhuis, nu al weer meer dan 3 jaar geleden heb ik een verlaagde weerstand. Waar ik vroeger door bossen en duinen, langs zeeën en door bergketens kon lopen, door stromende regen, fietsend, kamperend me kon ophouden in de natuur, dat kan dus niet meer. Maar ik wil het maar niet leren.

Ja hoor, ik heb weer een bijholteontsteking, zegt mijn huisarts me gisteren, en ja, inderdaad, al voor de 3e keer. Ik moet er maar aan wennen, zegt ze, het is mijn zwakke plek. Misschien meer zingen, want dat schijnt te helpen. Ik vraag me af of dat het het gehoor van mijn huisgenoten waard is, maar goed. Antibiotica. Alweer.

En ik lig te mijmeren, koortsig, in bed vandaag. Over de ontdekker van penicilline. Alexander Fleming. Hij deed deze ontdekking nu 80 jaar geleden. 1928. Door een foutje. Eigenlijk door niet goed op te ruimen en schoon te maken! Ja echt.

Hij was al jaren op zoek naar een genezing voor bacterie-infecties. En na vele pogingen, met verschillende middelen (er wordt zelfs gezegd dat hij zijn patiënten het dodelijke arsenicum voorschreef! What does’n kill them, might cure them??) groeide er op zijn mediums met bacteriën per ongeluk ook schimmels. En om de schimmels heen waren geen bacteriekolonies meer te zien! Per toeval ontdekte Alexander dus de toxine die hij penicilline noemde die schimmels uitscheiden om bacteriën te doden.

penicilinePer toeval dus ontdekt.

Ik ging verder mijmeren en bedacht me dat heel veel wetenschappelijke doorbraken op puur toeval berustten. Nog een medische toevallige ontdekking: het vaccin door Edward Jenner. Of Viagra, dat werd ontwikkeld om hoge bloeddruk te genezen. Maar ook niet medische ontdekkingen zoals de post-it en zelfs magnetrons!

Op internet hiernaar zoekend kom ik tot de conclusie dat het niet geheel toevallig is, de wetenschap ontdekt een andere toepassing van een al ontdekt middel, of ontdekt het in de zoektocht naar iets anders, of de wetenschapper staat zo open voor een oplossing dat hij het ook gewoon vindt!

Dit laatste is het geval met penicilline en vaccins. En ik vind dat toch wel heel bijzonder. Jenner en Alexander hadden er hun levenswerk van gemaakt mensen te genezen. Het vinden van de cure was gewoon geen toeval meer. Door er dag in dag uit zo gemotiveerd voor te blijven en niet op te geven. En vooral door open te blijven staan voor het onbekende. Hoe raar moet Alexander zijn eigen ontdekking eigenlijk wel niet hebben gevonden? En zou Jenner niet voor gek zijn verklaard mensen juist te willen infecteren?

Als je je toelegt op iets waar je heel erg gemotiveerd voor bent, zullen de oplossingen zich wel aandienen ook. Als je open blijft staan voor onverwachte antwoorden en invalshoeken, dat is de key.

Nou nog iets vinden waar ik die grenzeloze motivatie voor op zou kunnen brengen! En hou me dan nog tegen! (pfff)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s