Ontmoet je voorouder

Met veel blabla, trommelgeroffel, en mysterie was al weken geleden aangekondigd dat David Attenborough in een BBC programma een onthulling over een missing link zou hebben. Een missing link! Dat is natuurlijk echt nieuws. Uiteraard denkt men dan aan een missing link die de laatste mensachtigen met aapachtigen verbindt.

Gisteren was het dan, een vooruitzending op de BBC, en al die poehaha was op zich terecht. Ida, het fossiel waar het om gaat is een bijzonder goed geconserveerd fossiel, en heeft veel aapachtige kenmerken.

Maar is Ida een missing link van de mens? Ja, misschien, maar dan wat eerder in de evolutie. De  link tussen zoogdieren en aapachtigen, ze is 47mil jaar oud. Op zich een teleurstelling wellicht voor mij, en velen met mij, is het vinden van een fossiel van een voorouder van alle primaten bijzonder. Maar of Ida dat is, is nog niet eens zeker. Het vermoeden is wel heel sterk, vooral door haar voeten.

Het grappige is, Ida is al 20 jaar geleden gevonden. Ze heeft al die tijd als muurversiersel gediend. Tot iemand de potentie ervan zag en het fossiel heeft verkocht voor een miljoen aan Jorn Hurum, een Deense wetenschapper. Hij noemt de vondst een droom die uitkomt. En tot nu toe hebben er al een dozijn wetenschappers in het diepste geheim aan gewerkt. Stiekemerds!

Wetenschappers zetten kanttekeningen bij de vondst. Of ze een directe voorouder is, staat niet eens vast. Maar de goede staat van het fossiel is hoe dan ook bijzonder, en veel doorbraken in evolutionair onderzoek zullen mogelijk zijn dankzij Ida.

Ok, Ida is heel bijzonder, zo intact nog! Maar missing link tussen primaten en andere zoogdieren, even nadenken, hadden we die niet al?

Even graven in mijn geheugen, jazeker! Alleen niet in de vorm van een fossiel. Maar een levend schattig diertje dat tussen de apen en de zoogdieren inzit. Dit kleine monstertje bijvoorbeeld, de dwergmuismaki:

dwergmuismaki

of het spookdiertje:

filippijns_spookdiertje

Deze kleine nachtdiertjes delen een gemeenschappelijke voorouder met de primaten, alleen zijn zelf dus niet de link.

evolutie van de hedendaagse primaten

Ze lijken trouwens wel heel erg op Ida. Dus zou het dan zo zijn? Als Ida de link is tussen ander zoogdieren en primaten is ze ook de voorouder van deze kleine knuffeltjes.

Geïnteresseerd? Dan kan je kijken naar de BBC op 26 mei om 21 uur.

Ik zal alle ontdekkingen die ze gaan doen bij dit fossiel op de voet volgen, and I’ll keep you posted!

Want gebiologeerd ben ik zeker!

Advertenties

2 comments

 1. ik zou wat meer willen weten van de dwergmuismaki. Kunnen jullie mij hier meer over vertellen? Ik zou hem graag als huisdier willen houden. En waar zijn deze diertjes te verkrijgen? Alvast bedankt voor jullie hulp. En mijn complimenten voor jullie mooie site!

  gr kim

  • Dwergmuismaki’s zijn kleine apen, neem ik aan? Het is nooit een slim idee om dat soort dieren als huisdier te houden. Ze zijn niet zoals honden, katten, ratten, konijnen en vogels “gedomesticeerd”. Dat betekent: niet al eeuwen lang gefokt door de mens. Dieren die gedomesticeerd zijn, hebben eigenschappen die heel goed aansluiten bij een leven in gevangenschap. Ze zouden het zelfs niet overleven zonder de mens, wordt van sommige huisdieren vermoed. Ik zou als ik het zou weten, dus je geen antwoord op die vraag kunnen en willen geven.

   Ik vind het wel heel leuk dat je zo geinteresseerd bent in apen en aapachtigen. En hopelijk kan je met je liefde voor dieren in de toekomst wellicht iets betekenen voor ze! wellicht is een (vrijwilligers)baantje of stage in een dierentuin een idee?

   Heel veel liefs en dieren liefde, en
   EEN GELUKKIG NIEUWJAAR!!!

   Groetjes,
   Mrieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s