Vogel herkent dader

De spotlijster, bij velen beter bekend als de mockingbird, pikt zijn nestbelagers er feilloos uit. Dat is behoorlijk bijzonder voor zo’n klein vogeltje.

Computers hebben er nog steeds grote problemen mee om de gezichten van mensen te herkennen, maar de spotlijster heeft er met zijn piepkleine breintje geen enkele moeite mee. De witgrijze zangvogel, die vooral in het Zuidoosten van de VS voorkomt, valt alleen mensen aan die zijn nest hebben belaagd.

Vrijwilligers vielen vier opeenvolgende dagen de nesten van vierentwintig spotlijsters aan. Ze kwamen elke dag uit een andere richting, en droegen ook elke dag andere kleren. Op de derde en vierde dag vlogen de vogels al snel uit hun nest om de vrijwilligers weg te jagen met duikvluchten en zelfs door ze op hun hoofd te pikken. Andere mensen, die soms veel dichter bij het nest kwamen, lieten ze met rust. Ook toen de onderzoekers op de vijfde dag nieuwe vrijwilligers langs stuurden, sloegen de vogels pas op het laatste moment alarm.

De spotlijsters hadden dus maar twee dagen nodig om de belagers van hun nest te leren herkennen. Het is het eerste wetenschappelijke bewijs dat wilde dieren in hun natuurlijke omgeving een individu van een andere soort kunnen herkennen, schrijven de onderzoekers van de University of Florida in PNAS. Papegaaien en kraaien kunnen het ook, maar voor zover bekend alleen de tamme exemplaren.

Dit artikel is overgenomen van noorderlicht noorderlog. Noorderlicht - Mockingbird spotlijsterLeuk artikel. Met die spotvogel valt echt niet te spotten! Bij mij komt de vraag alleen op: Zou jij verschillende spotvogels ook uit elkaar kunnen houden?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s