We sterven niet aan varkensgriep

Wees gerust, we gaan niet massaal sterven aan de varkensgriep, zoals ik eerder schreef.

Nee, de media is nu verhit over een andere ziekteverwekker. Het is de Q-koorts mensen! Dat je het even weet. Als je dadelijk ineens dood blijkt te zijn, dan was het dus Q, niet H1N1. Tja. Of natuurlijk je hart dat bezweken is aan al dat slechte nieuws, angstzaaiende berichtgeving van de media over ziekten en kredietcrisis… Dat kan ook.

Hoe dan ook.

De Q-koorts is vast niet aan uw aandacht ontsnapt. We (lees: ik) zijn hier ernstig gebiologeerd door dit nieuwe mediaverschijnsel. De Qkoorts is namelijk al jaren oud! We zochten het voor u uit.

wat is Q?

Q koorts wordt veroorzaakt door de bacterie, Coxiëlla burnetii, voor het eerst ontdekt in de Australie, bij slagers die in slachthuizen werkten. De bacterie werd daarna pas ontdekt en geisoleerd. In Nederland is de ziekte bekend vanaf 2007. In de buurt van Uden kwam de bacterie daar ineens voor bij schapen en geiten die massaal leden aan vroeggeboorten en miskramen. Het uitrijden van stro en stalmest zorgt voor mogelijke besmetting van mensen.

de verschijnselen

van de ziekte zijn die van griep (welke ziekte niet tegenwoordig?) en leveren het volgende ziektebeeld op:

Besmetting van de mens gaat gepaard met griepverschijnselen, zoals hevige hoofdpijn, koude rillingen, zweten, spierpijn, misselijkheid en braken, diarree of een verlaagde hartslag. Na 1 tot 2 weken treedt gewoonlijk herstel op. (bron: Wikipedia)

besmetting

De ziekte kan je oplopen van contact met besmette dieren. Dieren die de ziekte kunnen krijgen zijn uiteraard geiten en schapen. O O! En dat nu net nu ik zo’n lief baby-geitje heb. geitje2Het advies is dan ook: was je handen na elk contact met deze dieren… O O, ik heb geen kraan op de volkstuin!

O, maar wacht: mijn geitje is allerminst te vroeg geboren! Gelukkig maar, ik kan naar hartelust knuffelen met het beestje.

Toch worden per jaar zo’n 1500 mensen in Nederland met de ziekte besmet, maar overlijden er niet aan, althans, niet direct. Dit jaar zijn al 15 mensen overleden die Q-koorts onder de leden hadden, maar ook al leden aan andere ziekten. Q-koorts deed ze als het ware de das om…

samengevat

Is er dus wederom niets aan de hand. Q koorts is een bacterie, dus antibiobica helpen gewoon. Ben je jong, gezond, en aai je graag geiten: ga gewoon je gang, dood ga je er echt niet van.2009_06_29 tante jo's verjaardag (3)

Ik aai persoonlijk alles wat schattig is. Vooral koeien, want daar ben ik gek op! En daar wordt je niet gek(ke koeienziekte) van, want ik eet ze niet, uiteraard. Ik ben m(v)ega-gezond!

ps. “we” is binnenkort echt we: Gebioblogeerd krijgt er nieuwe schrijver bij!! so: We’ll keep you posted!

(Be)leef! schrijft levendig over natuur, wetenschap, jeugd en alles wat “er maar leeft”. Ook voor u?

Mail (Be)leef! voor informatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s