‘Mexicaanse griep gevaarlijker dan gedacht’

Het is weer hot om te zeggen dat H1N1 gevaarlijk is. Heel even leek het erop dat de hysterie wat was gaan liggen. Het mooie weer, de Qkoorts, en vooral Micheal Jackson’s dood verdrongen even de media aandacht van H1N1.

De kranten staan er bol van. De Mexicaanse griep kan zich via de lucht verspreiden. Net alsof we dat nog niet wisten. Dat was al maanden geleden bekend, dat is nu juist het gevaar van deze griepvariant. H1N1 verspreidde zich al via airco-systemen in vliegtuigen. Dat maakt dit virus wat betreft verspreiding uiterst gevaarlijk.

Hoe komt het dat oud nieuws dan weer nieuw nieuws wordt? Dat fascineert me zo. Het bericht is afkomstig van de NOS. Er wordt bericht dat virologen van het Erasmus MC dit nu “onomstotelijk” hebben vastgesteld. Dat onderzoek is een herhaling van onderzoek dat al in april in de VS gedaan is. Wat denken die onderzoekers wel niet om dat nieuws zo naar buiten te brengen? En wat denkt de NOS wel niet door dat klakkeloos zonder achtergrond over te nemen?

Lekker angstzaaien: we halen weer hoge kijkcijfers?

Hopelijk niet zeg. Ik kijk verder of er iets nieuws aan het nieuwsbericht is. Het virus zou verder kunnen doordringen in weefsels….

Dat zegt niets! Mensen laat je niet bangmaken. Dat is de oorzaak waarom het virus zo viriel is, vergeleken met het gewone griepvirus. H1N1 dringt wat cellagen verder door dan gewone griep… En toen? Dat wisten we al, want H1N1 is dodelijker dan gewone griep. Dus wederom: eigenlijk niets nieuws. Het verklaart de hogere mortaliteit. Een verklaring voor iets wat we al wisten dus.

Een virus kan meer schade aanrichten (ten opzichte van andere virussen) door de volgende oorzaken:

  • Het kan zich snel vermenigvuldigen en valt meer cellen van de gastheer aan.
  • Het vernietigt de geïnfecteerde cellen van de gastheer gemakkelijker.
  • Het dringt dieper door in weefsels waardoor het niet gemakkelijk wordt opgemerkt voor het afweersysteem er iets aan kan doen.
  • En als laatste: het valt het afweersysteem zelf aan. (HIV)

Ten opzichte van andere virussen schrijf ik. Welke andere virussen wordt H1N1 eigenlijk mee vergeleken in de pers? Met de gewone griep… Nog steeds.

H1N1 is gevaarlijker dan de gewone griep, dus. Dat is het “nieuws”. En het is niet zo dat we dat niet al wisten. Dus maak je net zo druk als daarvoor. We gaan eraaaaaan!!! (ahum)

Ongeveer 17000 Nederlanders zullen besmet worden met H1N1 dit jaar, wordt verwacht.

Mijn idee is het volgende: dit jaar is er nog geen sprake van een werkelijke pandemie. De cijfers zullen in de procenten zitten. Tientallen procenten zal het niet halen. En om een wereldbevolking te decimeren (dat dus betekent: minimaal met 10% afnemen), hebben we een nog sterker en nog makkelijker verspreidbaar virus nodig. H1N1 zal echter niet doodgaan, en zich waarschijnlijk muteren, en wellicht nog dodelijker worden, zich nog gemakkelijker verspreiden. Ik verwacht dat deze mutant het een “blijvertje” is.

We zijn de meestvoorkomende diersoort op aarde, met de  grootste dichtheid op elkaar gepakt levend. En we leven al generaties lang met zoveel luxe dat we niet opgewassen zijn tegen de natuur. Nature will strike back, eventually. Elk ecosysteem neigt naar een balans, en uiteindelijk komt die er wel. Dankzij H1N1 of één van zijn opvolgers is een heel reeele optie. Waar HIV, malaria, en Ebola niet succesvol waren zal H1N1 de mensheid wellicht decimeren.

En daar zit niemand achter, daar zit geen bedoeling achter. Het is als het ware een “gat in de markt” voor een virus. Elk organisme leeft om zich voort te planten. Je kan je als virus het beste voortplanten als je gastheer net niet doodgaat, en er van je gastheer veel soortgenoten zijn en je daar gemakkelijk toegang tot hebt. Als een virus al op de volgende gastheer is overgegaan, is het overlijden van de vorige gastheer niet belemmerend voor het succes van het virus meer, dus dat die dan doodgaat is voor het voortbestaan van het virus van geen enkel belang. Een succesvol virus kan de mensheid decimeren. En op een dag komt dat virus er, want dat is (bio)logisch.

Wellicht maak ik het nog mee, en is het H1N1 de tweede… in 2010.

Ohja, maak jezelf geen illusies dat regeringen, of VN, etc zo’n virus zouden kunnen tegenhouden. Want dat kan echt niet. En berichtgeving hierover zaait alleen maar angst, en dood gaan we toch. Dus mijn advies: bekijk berichtgeving over H1N1 vanuit een biologisch perspectief, als kans voor de wereld om zich los te schudden voor een deel van de luizen in haar pels. En als je doodgaat, ga je dood. Dat was al honderdduizenden jaren zo.

Weet je wat 100% dodelijk is namelijk? Leven!

Advertenties

4 comments

  1. meen je dat? Ik vond het zo moeilijk om de juiste toon te vinden. ik vind dat echt hoor, het leven duurt hoe dan ook te kort om je met je angsten bezig te blijven houden… wat moet een leek nu met die berichtgeving van H1n1? je kan er NIETS aan doen!
    (mondkapjes helpen ook niet)…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s