“Drijvend bouwen” profielwerkstukopdracht 5HAVO en 6VWO

waterVandaag heeft (be)LEEF! een opdracht voor het Junior College Utrecht, van de Faculteit Bètawetenschappen, Universiteit Utrecht afgerond. Het resultaat is een profielwerkstukopdracht 5HAVO en 6VWO over “Drijvend bouwen”. Volgend jaar gaan groepjes leerlingen van scholen in regio Utrecht in samenwerking met DHV Groep drijvend bouwen onderzoeken.

Drijvend bouwen heeft de toekomst, want Nederland krijgt met steeds meer (regen)water als gevolg van de klimaatveranderingen te maken. Dat water kan zoals in het verleden afgevoerd blijven worden door sloten, rivieren, dijken, gemalen, etc te bouwen. Maar dat is al lang niet meer afdoende. Leven met water zal de toekomst zijn. Drijvend wonen, drijvende kassen, drijvende wegen! Het is allemaal mogelijk, en niets is nieuw. Alleen de toepassingen zullen in de toekomst veelvuldiger zijn, grootser, en moderner. Het is al mogelijk om woningen met meer dan 2 woonlagen te bouwen op het water, en dit zal in de toekomst meer en meer te zien zijn in drijvende woonwijken. Drijf-villa’s zullen een gewoon “water”straatbeeld worden. Problemen die ondervonden worden op dit moment zijn van velerlei aard. Aanleg van infrastructuur om zo’n drijvende woonwijk heen, het niet laten omwaaien van een hoog drijvend huis, maar ook hypotheekverstrekking op een roerend goed: kan dat wel?

Problemen zijn er om opgelost te worden. En volgend jaar zijn er in ieder geval een aantal leerlingen van HAVO5 of VWO6 bezig hun hersenen te laten kraken om drijvend wonen mogelijk te maken.

Geef je Biologie, Natuurkunde, Aardrijkskunde of Wiskunde en zoek je nog naar leuke (begeleide) projecten? Ik onderzoek water van het JCU biedt kant en klare profielwerkstukken over heel diverse onderwerpen, met als thema uiteraard: water. Neem eens een kijkje op de website> ik onderzoek water

(be)LEEF! schrijft levendig over natuur, recreatie, biologie, wetenschap, en het leven in het algemeen. Voor (educatieve) uitgevers, universiteiten, scholen en bedrijven. Andere afgeronde opdrachten zijn te vinden onder: (be)TAAL(d).

(be)LEEF! levert ook foto’s, en illustreert. Meer informatie vind u onder: tabblad (be)LEEF!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s