Help de bij een handje

bezigbijtje3delevensboom_6207Hier op Gebioblogeerd hebben we al een aantal keren aandacht besteed aan het teruglopen van de populatie bijen. Dit is een ernstig probleem. Einstein zei ooit dat als alle bijen zouden sterven, de mens vier jaar later zou volgen, als gevolg van het feit dat ons voedsel dan uitsterft. Voor de bestuiving van fruit en groenten hebben telers uiteraard bijen nodig! zzzzzzekers te weten! Maar Einstein was geen bioloog, uiteraard, en zijn uitspraak moet zeker wel genuanceerd worden. Edoch: een kern van waarheid heeft zijn uitspraak zeker.

Wil je meehelpen om de bij te redden, dan kan je bij Natuur en Milieu een gratis zakje zaadjes bestellen van bloemen die bezige bijtjes lekker vinden.

http://www.natuurenmilieu.nl/page.php?pageID=129grieteke

help de bij een  handje, zaai een handje!

Zaaien kan uiteraard in je eigen tuin, of balkon. Maar leuker is uiteraard om met dit zakje direct lekker te gaan Guerilla Gardenen. Want dat was je uiteraard toch al langer van plan. Of kende je het nog niet? Guerilla Gardening is een vorm van eco-vandalisme waar iedereen blij mee is! Zoiets als Carrotmobben maar dan ergens nog schattiger.

Je vindt het braakliggende terrein je wijk een doorn in het oog? Dan kan je uiteraard daar iets aan doen. Door te gaan tuinieren! Dit mag niet, maar de meeste gemeenten vinden het juist heel leuk als het gebeurt, en als je het van te voren aangeeft, is er meestal niemand die er een punt van maakt!

Je kan ook kleiner beginnen: een aantal stoeptegels om die mooie boom voor je flatje verwijderen en zorgen dat de boom meer water kan krijgen. Het vrijgekomen stukje aarde beplanten met mooie en nuttige planten vrolijkt een wijk dan in een mum van tijd ongelooflijk op!

Meer weten over Guerilla Gardening: neem eens een kijkje op de website:

http://www.guerrillagardeners.nl/

En zo kan ik nog wel een boom of wat opzetten over bomen planten (verzamel eikels en andere zaden van mooie bomen en plant die waar je maar kan). Mosterd zaad kan je zelfs zaaien in de scheuren van betonplaten op een lelijk leegstaand industrieterrein, dit zal in een jaar tijd het beton kapotgegroeid zijn! Op zo’n plek kan je een jaar later dan nog klaprozen en zonnebloemen planten: in twee jaar tijd heb je een oase laten ontstaan.

Een georganiseerde guerilla actie is ook heel leuk om te ondernemen met een klas. Dus kom op Biologiedocenten! Plantze!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s