Over klimaatverandering

De aarde warmt op. Dit komt door de mens. Wij verbranden in een hoog tempo alle fossiele brandstoffen die miljoenen jaren geleden zijn opgeslagen. Daarmee verandert de samenstelling van de lucht: meer CO2. En daarmee houdt de aarde zijn warmte langer vast: stijging van de temperatuur.

Het klimaat wat we nu kennen is deels ontstaan doordat miljoenen jaren lang dode organismen niet compleet afbraken, maar opgeslagen werden en uiteindelijk onder de grond verteerden tot fossiele brandstoffen: olie en kool. Doordat we die nu verbranden krijgen we als het ware hetzelfde klimaat terug als in de tijd van de dino’s!!!

Stel je voor: het was heel warm, vochtig, er was veel minder land en heel veel zee. Geen ijs, kleine ijskappen, enorme stormen, een wisselend klimaat: van ijstijden naar broeitijden. En in die warme tijden zag het leven er ook heel anders uit: op aarde waren in verhouding veel insecten, de zoogdieren waren er wel, maar ze waren maar klein, de reptielen waren heel groot. En de mens? Die ontstond pas veel en veel later. Zouden wij in zo’n milieu wel kunnen leven?

het veranderlijke klimaat

Het klimaat is net zo veranderlijk als het weer, en de fluctuaties in temperatuur worden niet alleen door de mens veroorzaakt. Altijd al hebben vulkanen, zonnevlekken, en andere natuurlijke invloeden hun effect op de temperatuur op aarde gehad. Wat is het aandeel van de mens nu dan?

sir David Attenborough legt op een duidelijke manier uit waardoor klimaatverandering wordt veroorzaakt:

Niemand kan in de toekomst kijken, maar dit argument is niet te weerleggen:

wat verandert er precies?

De gevolgen van het broeikaseffect zijn:

*verhoging van de gemiddelde temperatuur op aarde

*stijging zeeniveau> overstromingen

*verdroging van de warde delen op aarde>woestijnvorming

*verdroging van rivieren door het smelten van gletsjers

*toename van wervelstormen

>> honger, ziekte, economische crisis

En dan nog het ergste wat zou kunnen gebeuren: de stromingen van de oceanen gaan omkeren, en we komen in een nieuwe ijstijd. >> uitsterven mensheid??

wat kan je doen?

Niemand kan dit probleem in zijn eentje oplossen. Wat je wel kan doen is het volgende:

Sluit je aan bij een organisatie waarvje je goed bij voelt. Leef een beetje bewuster als je geld uitgeeft. En bespaar energie en geld door zoveel mogelijk veranderingen in je huishouden toe te passen.

En vooral:

Doe wat goed voelt. Het begint bij 1 voetstap, en bij het bijdragen van 1 steen. Iedereen een steentje is al gauw een hele muur!

websites en organisaties die inspireren

De tijd van angst is echt voorbij. Iedereen is doordrongen van het probleem dat we kunnen voorkomen, de oplossing is simpel: energiebesparen. En ik ken niemand die dat niet wil. Organisaties die angstzaaien hebben hun langste tijd ook wel gehad. Gelukkig zijn er genoeg inspirerende organisaties die op kleine schaal werken, en waarbij je niet eens geld uitgeeft, maar bespaart!

Voorbeelden van organisaties en websites, en tips:

Stoerevrouwen: bundelen koopkracht van consumenten die graag duurzamer willen winkelen. >check it out

Carrotmob: organiseert voor zijn aangesloten consumenten acties waarbij steeds 1 onderneming de kans krijgt met de opbrengst te verduurzamen. Altijd al willen winkelen en tegelijk de wereld veranderen? Kijk voor opkomende koop-acties op Carrotmob nederland en sluit je aan op facebook of twitter.

eet minder vlees: voor het produceren van vlees is de grootste CO2 uitstoot nodig dan voor wat dan ook. Zelfs meer dan voor autorijden. berekeningen zien? >check it out en >check dit uit

student? sluit je aan bij morgen: studenten voor morgen >naar StudentenVoorMorgen

bereken je voetafdruk en kijk waar je kan besparen. Hoe kleiner je voetafdruk, hoe beter. bereken je voetafdruk hier meer info: >over footprint

nog meer tips om klimaatneutraal te worden vind je op de website van HIER, natuur en mileu, en op milieucentraal >ga naar HIER >ga naar milieucentraal

duurzame winkels vinden? Het kan op allesduurzaam.nl. Je voert je postcode in en vindt gemakkelijk de winkel die je zoekt. > ga naar allesduurzaam

geitenwollensok??? dacht het niet! Tips om je duurzamer te kleden zjin te vinden op legio sites. Het begint bij hergebruik, uiteraard. Maar moet je toch echt een nieuwe spijkerbroek, kijk dan eest bij de volgende hippe betaalbare merken en webwinkels.

Sincero fabOrganics globalWoman WatMooi Fair21 Kuyichi KuyichiOutlet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s