TV Gids

Gebioblogeerd heeft voor je een aantal leuke programma’s over wetenschap die op dit moment door de publieke omroep worden of zijn uitgezonden  op een rijtje gezet. Je eigen wetenschaps-tv-gids voor de komende tijd. Ben je ziek, vrij, of heb je om een andere reden tijd om eens lekker tv programma’s in te halen: met deze programma’s ben je tegelijk aan het leren. Veel plezier!

Populair wetenschappelijk:

De bovenkamer

Sinds twee weken zendt Teleac dit hippe praatprogramma van Jan Jaap van de Wal op de woensdag avond uit. Met zijn frisse blik legt hij moeilijke vragen voor aan vooraanstaand nederlandse wetenschappers. Met de bedoeling antwoorden te krijgen. Maar zoals uit de eerste aflevering al bleek: weten leidt meestal tot meer vragen.

ga naar website>>

ga naar gemiste uitzendingen>>

Wetenschap en spiritulateit

van OHM een komt deze 2 delige serie waarvan het eerste deel al is uitezonden op 14 november.

Wetenschap en spiritualiteit worden vaak als onverenigbare domeinen gezien. Toch hebben wij mensen vragen aan beide domeinen. Niet alleen als het om doel en zingeving aan het leven gaat, maar vooral voor begrip en inzicht in onszelf en onze omgeving. Wetenschap en spiritualiteit worden vaak aan elkaar getoetst en soms wordt er een wisselwerking geforceerd. Wat zijn de consequenties hiervan? Wat voor relatie hebben wetenschap en spiritualiteit met elkaar. Mag je ze met elkaar verbinden of zijn het gescheiden domeinen?

ga naar Afl.1>>

(de link lijkt niet te werken, vooralsnog, hopelijk komt de aflevering snel op uitzendinggemist)

Documentaires:

De perfecte mens van de 21e eeuw

Documentaire van de EO over de ethiek die gepaard gaat met de het wetenschappelijk onderzoek dat biologen en medische wetenschappers doen met behulp van menselijke embryonale stamcellen.

Barack Obama gaf na zijn aantreden toestemming voor embryonaal stamcelonderzoek in de VS. Dit onderzoek kreeg daarmee een nieuwe impuls. Gelukkig kunnen wetenschappers nu ook zonder gebruik van embryo’s, stamcellen maken. Van doodgewone huidcellen. Met de nieuwste ontdekkingen en de eerste succesvolle therapieën in het vooruitzicht, breekt een nieuw tijdperk in stamceltherapie aan. Bestaande behandelingen worden eenvoudiger en eens ongeneeslijke ziekten kunnen wellicht worden genezen

naar website>>

naar uitzendinggemist>>

Het brein: serie van Profiel

1/4: wouter Buikhuisen: het brein

Wouter Buikhuisen: Ik zal nooit meer buigen. Toen een kwart eeuw geleden de linkse kerk het evangelie van de maakbare samenleving verkondigde, tekende Wouter Buikhuisen ongewild z’n wetenschappelijke doodvonnis. Zijn pleidooi om onderzoek te doen naar de wisselwerking tussen biologische en sociale factoren bij crimineel gedrag, werd getorpedeerd als fascistisch.

ga naar uitzending>>

2/4: Dick Swaab: wij zijn ons brein

Dick Swaab. ‘Wij zijn ons brein’ is een gevleugelde uitspraak van Dick Swaab, hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en tot 2006 directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek.

ga naar uitzending>>

3/4: Eveline Crone: het puberend brein:

Puberend brein. Eveline Crone, hoogleraar op het vakgebied van de neurocognitieve ontwikkelingspsychologie, deed onderzoek naar het puberbrein. Hersenonderzoek laat zien dat pubers domweg niet anders kunnen dan puberen.

ga naar uitzending>>

Profiel van Frans de Waal

Mijn grote idool komt zondag 22 november op tv. Nog even wachten dus. Maar zeker de moeite waard om te gaan kijken. Hij deed onderzoek naar de evolutie van ethiek, moraal en liefde. Zijn onderzoek is wereldberoemd. Hij komt uit Nederland, en deed zijn eerste onderzoeken aan de chimpansees die je wel kent: die van Burgers Dierenpark.

zondag 22 november 2009 23.15u ned 2 ZET DE TV AAN!

Voor biologiedocenten:

Wisebits

Kleine filmpjes in de vorm van geniale animaties met leuke wetenschappelijke vragen, en de antwoorden erop uiteraard. Voor in de les, om leerlingen aan het denken te zetten. Super wijs, deze site.

ga naar wise bits>>

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s