Uitzending PROFIEL Frans de Waal

de aflevering

De uitzending van Profiel over Frans de Waal is nu op uitzendinggemist te zien. Gelukkig maar, want deze aflevering is zo schitterend dat je hem een aantal keren wil zien.

introductie

Wie nog nooit van Frans de Waal, de meest bekende bioloog van dit moment, gehoord heeft, hieronder een introductie:

Door zijn onderzoek naar het gedrag van apen heeft primatoloog Frans de Waal (1948) wereldfaam verworven. Zo nam hij in 2007 een prominente plaats in op de Time Magazine Top 100 van de meest invloedrijke mensen ter wereld. Hij is meerdere malen genoemd als potentiële Nobelprijswinnaar.

Met zijn studie naar het gedrag van apen houdt hij de mens een spiegel voor. Kees Vlaanderen ontmoet De Waal in zijn onderzoekscentrum in de Verenigde Staten en gaat met hem terug naar het Arnhemse Burgers Dierenpark, waar de oude Mama hem na jaren teder begroet. Prof. dr. Frans de Waal begon zijn loopbaan in 1975 in het Burgers Dierenpark in Arnhem.

Hij was er getuige van een langdurige politieke machtstrijd tussen drie mannelijke chimpansees, die in een tragisch bloedbad eindigde. Deze tragische gebeurtenis legt de basis voor het boek waarmee Frans de Waal internationaal zou doorbreken bij een groot publiek: Chimpansee politiek. Het boek ging de wereld over en is nog altijd een van de best gelezen boeken onder Amerikaanse politici van de Amerikaanse Senaat.

In de jaren zeventig was agressie het allesoverheersende onderwerp onder menswetenschappers. Als student was De Waal lid van de agressieclub, een gezelschap van vooraanstaande wetenschappers, waarvan ook criminoloog prof. dr. Wouter Buikhuisen lid was. De interesse van De Waal ging met name uit naar de verzoening die volgde op ruzies tussen apen. Verzoening maakt het immers mogelijk om ondanks agressie in groepsverband samen te leven. De Waal was de eerste die zag dat apen zich met elkaar verzoenden. Want als verzoening faalt, zijn de gevolgen desastreus. Frans de Waal vervolgde zijn wetenschappelijke carrière in de Verenigde Staten. De morele roots van ons bestaan is inmiddels zijn onderzoeksterrein.

Hij ziet onze moraal niet als een laagje vernis over een bruut en beestachtig innerlijk, moraal heeft diepe evolutionaire wortels. Die conclusie maakt de ‘eenvoudige monkey watcher’ overtuigend duidelijk. We zijn van nature goed. Frans de Waal is als hoogleraar psychologie verbonden aan de Emory universiteit in Atlanta en directeur van het veldstation van het Yerkes National Primate Research Center.

de uitzending

Bekijk de uitzending>

Advertisements

Over Marieke

Asperger en bipolair ~(be)LEEF! EDUCREATIE~ Biologie Wiskunde Onderwijs - voor onderwijs van de toekomst- ~mindful en duurzaam~
Dit bericht werd geplaatst in (ver)WONDER, BIOlogie(docenten) en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s