Meer ruimte voor de Purperreiger

9-01-2010 Nieuwkoop – In december 2009 zijn de werkzaamheden aan het Jorisstuk in de Nieuwkoopse Plassen afgerond.

Een verwaarloosd grasland is omgezet naar natte en gevarieerde natuur. De vernieuwde natuur van het Jorisstuk is speciaal ingericht voor de zeldzame purperreiger. Hopelijk gaat de schuwe vogel hier in de toekomst zelfs broeden. (bron foto: KINA)

Weinig natuur voor de purperreiger in Nederland

De Nieuwkoopse Plassen is één van de belangrijkste broedgebieden in Nederland voor de purperreiger. Jaarlijks broeden er ongeveer 130 paartjes. In de Nieuwkoopse Plassen vindt de roestbruine moerasvogel natte graslanden waarin hij op zoek gaat naar muizen en kikkers. Boompjes en hoge struiken gebruikt hij om in te broeden. Wetlands als de Nieuwkoopse Plassen zijn er weinig in Nederland. Dat maakt dit natuurgebied tot een topgebied voor de purperreiger. Om het leefgebied van deze vogel uit te breiden, is de afgelopen twee jaar natte en gevarieerde natuur aangelegd in het Jorisstuk.

Meer ruimte voor purperreiger hard nodig

De purperreiger staat op de Rode lijst. Hierop staan bedreigde soorten in Nederland. In het verleden broedden er ongeveer 900 paar purperreigers in Nederland. Door toenemende verdroging in de Nederlandse moerassen namen ze vanaf de jaren ’70 in aantal af. Ook de extreme omstandigheden in Afrika, waar ze overwinteren, dragen daaraan bij. In 1990 broedden er nog maar een kleine 300 paar in Nederland. Tegenwoordig gaat het iets beter, maar verbetering van de leefomgeving van de purperreiger is nog steeds hard nodig.

Streven naar een natuurlijk waterpeil

Het herstelproject is mogelijk gemaakt door Provincie Zuid-Holland en Vogelbescherming Nederland, en technologiebedrijf 3M heeft een kerstactie opgezet om aan het project bij te dragen. In het 7 ha grote gebied zijn er sloten uitgediept en ondiepe poelen gegraven. Ook is er een dijk om het Jorisstuk gezet, met een molen. Dit geeft de mogelijkheid om het waterpeil te laten fluctueren. Natuurmonumenten streeft hierbij naar een zo natuurlijk mogelijk peil. Dit schept omstandigheden voor het natuurlijke proces van verlanding. Hierbij groeit open water langzaam dicht tot land. Deze natuur is zeer geschikt voor purperreigers en ook andere bijzondere flora en fauna. De eerste vogels zijn in 2009 al waargenomen, op zoek naar voedsel. Natuurmonumenten hoopt dat de purperreiger het gebied in de toekomst ook als broedgebied gaat gebruiken.

Rust voor de purperreiger

Om er voor te zorgen dat de schuwe vogels voldoende rust krijgen, is het Jorisstuk niet toegankelijk voor publiek. Wel kan men langs de gele kanoroute het molentje zien staan. En vanuit de boot heeft men in het voorjaar grote kans de purperreigers over te zien vliegen. Vaarroutes zijn verkrijgbaar in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Nieuwkoop.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s