Stad en platteland werkgebied jaar van de biodiversiteit

Een ingestuurd stukje over Biodiversiteit in de stad en op het platteland:

De website http://www.biodiversiteitsjaar.nl behandelt de biodiversiteit van het cultuurlandschap. In twee woorden samengevat: stad en platteland. Alle terreinen die niet tot de officiële natuurterreinen worden gerekend, zijn in deze twee gebieden de dragers van de biodiversiteit. In het biodiversiteits jaar krijgen deze gebieden veel aandacht.

Biodiversiteit staat voor biologische verscheidenheid. Dit begrip heeft betrekking op soorten, genen en ecosystemen op een bepaalde plek. Dat kan in de ruimste zin de hele aarde omvatten, maar ook in enge zin een achtertuin. Voor alle levensvormen op aarde is biodiversiteit van levensbelang. Voor alle soorten is het oude gezegde “eten en gegeten worden” nog steeds actueel. Planten en dieren, inclusief mensen, zijn onderdeel van een levensgemeenschap. Het wegvallen van één of meer soorten in een levensgemeenschap kan fataal zijn voor alle soorten die van de verdwenen soort(en ) afhankelijk zijn. Het internationaal jaar van de biodiversiteit kan er toe bijdragen dat dit niet of minder vaak gebeurt.

Mensen zijn voor een belangrijk deel van hun voedselpakket van bijen afhankelijk. De honingbij neemt hierbij een belangrijke plaats in. Honingbijen worden in een groot deel van de wereld als huisdier gehouden. Om de duizenden bijenvolken van voedsel te voorzien en in leven te houden, zijn tienduizenden hectaren bloemrijke vegetaties en begroeiingen nodig. Hieraan is echter al decennia lang een chronisch tekort. Dit feit wordt ook weerspiegeld in de achteruitgang van de totale biodiversiteit van het cultuurlandschap in de vorige eeuw. Als het landschap weer bloemrijker wordt, is dat niet alleen gunstig voor honingbijen, maar in principe voor de totale biodiversiteit.

Met dank aan Arie Koster

Voor meer informatie, neem eens een kijkje op:

http://www.biodiversiteitsjaar.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s