Vogelen zonder alles uit te vogelen LES 1

Ook zo gek op vogels als we zijn bij GebioBLOGeerd ?

Wellicht heb je een tuin, en hang je in de winter daar lekker voedsel voor je tuinvriendjes op. Wellicht doe je mee aan de tellingen van de vogelbescherming. Het kan zelfs zijn dat je regelmatig door het bos loopt, en zangvogels op geluid kan herkennen. Maar voor echte vogelgekken kan het niet gek genoeg zijn. En ben je een beginnende liefhebber, dan zijn wat tips om je liefde uit te breiden altijd welkom.

Wil je graag beter worden in vogels herkennen? In dit blog vandaag les 1 in vogelen.

> schaf dan een goede vogelgids aan

Een goede gids voldoet aan de volgende kenmerken: er staan tekeningen in, geen foto’s. Waarom geen foto’s? Omdat licht en andere weersinvloeden altijd de foto nog meer beinvloeden dan het diertje zelf! Een tekening is gemaakt door een kundige vogelaar, die het dier kent in meerdere omstandigheden, en als het ware de echt “typische kenmerken samenvat” in 1 plaatje. Dat is altijd beter dan een foto, wat toch een momentopname blijft. En ik kan het weten, ik ben zelf natuurfotograaf!

Er zijn vogelaars die zweren bij de Jonsson. En anderen bij de Petersons.  De beste blijft die van de ANWB, vind ik. Maar ik moet zeggen dat om te beginnen deze gids ook wel erg goed is. Hij is kwalititief een stuk minder dan eerdergenoemde gidsen, maar wel heel erg goed van prijs: “De nieuwe zakgids”

> een verrekijker is onontbeerlijk

De vogelbescherming geeft de volgende tips waar je op moet letten bij aanschaf van een kijker:

 • Ligt de kijker goed in de hand?
 • Werkt de scherpstelling prettig?
 • Is de kijker geschikt voor brildragers?
 • Kijk er eerst eens goed door!
 • Hoe zit het met de garantie?
 • Hieronder nog wat links van goede (online-)winkels en vergelijkingssites voor kijkers:

  > goede wandel kleding en wandelschoenen

  Lang staan, hele lange stukken lopen, onbegaanbaar gebied, door wind, weer en over rotsen: voor het vinden van vogels is goed schoeisel en waterdichte kleding zijn onontbeerlijk.  Waar je op moet letten bij wandelschoenen zijn de waterdichtheid, het comfort, en de stevigheid.

  Bij wandelschoenen is het vervolgens zo dat je echt even niet moet letten op mode. Ik vind de schoenen van het merk Meindl erg mooi. Omdat de neus zo mooi rond is, de veters vooraan beginnen, en ze eruit zien als “echte bergschoenen”. In elke zwerfsportwinkel lik ik aan mijn lippen, en moet ik even voelen aan de nieuwe modellen. Maar ja, mijn voeten zijn “Lowa-voeten”. Ik heb een smalle hiel, en brede voorvoet. Die met geen mogelijkheid langdurig Meindls kunnen dragen dus. Het is echt de moeite waard om flink de tijd te nemen om “jouw schoen” te zoeken. En direct in goede wandelschoenen investeren, is echt aan te raden! Het is wel een enorme investering. Schrik niet!

  Mijn schoenen hebben me meer dan 300 euro gekost. En ik ben aan mijn tweede paar nu. Maar dat is dus: 2 paar in meer dan 12 jaar! Dat is dus de investering meer dan waard! Want modebewust of niet, ik draag ze om eerlijk te zijn elke dag.

  Meer info over goede kleding en schoeisel, laat je informeren in de betere zwerfsportwinkels: Zwerfkei in Woerden, Bever Zwerfsport door het hele land, of Outdoorado in Harderwijk. Ik heb ook erg goede ervaringen met de betere en grotere Perry-sportwinkels. Het personeel daar weet veel van goed schoeisel. Vooral de winkel in DenBosch kan ik aanraden.

  Meer weten over de kenmerken van wandelschoenen (A, AB, B of C?) neem eens een kijkje op deze link naar de uitleg van PerrySport>

  Wandelkleding kan ik kort over zijn, wat ze je ook proberen aan te smeren: in het veld zit een sneldrogende simpele spijkerbroek (dun dus) met eventueel extra zakken nog steeds het beste. Een goede winddichte, waterdichte jas, en verder: handschoenen zonder vingertopjes (hoe bedien je anders je verrekijker en blader je door je gids?), wandelsokken, en normale kleren zijn prima te doen. Let er bij je jas wel op dat deze geen felle kleur heeft!!! De vogels schrikken weg van rood, blauw, geel, wit, en lichtgrijs. Het beste is zwart, of donkergroen.

  > ga mee met excursies

  Als je meer wilt leren, is het leuker, gemakkelijker, uitdagender en vooral gezelliger met meer mensen! Toch? Excursies worden georganiseerd door bijvoorbeeld het IVN, vogelbescherming, of staatsbosbeheer. Informatie vind je op hun sites. Lid worden van een vereniging is altijd een goed idee. Zonder leden geen vogelbescherming! Ik kan je niet vertellen welke club je moet kiezen, ze zijn allemaal super leuk en gezellig!

  • IVN: ‘Instituut Voor Natuurbeschermingseducatie’ >> Natuur en Milieu- educatie. Leuke club, vooral voor kids! IVN organiseert diverse excursies. Klik op het logo en vind een compleet overzicht van activiteiten die het IVN verspreid over heel Nederland aanbiedt om de natuur te ontdekken en te beleven.  De natuur ligt vaak letterlijk op straat, maar je moet er wel oog voor hebben. En dat ontdek je bij het IVN.
  • De Vogelbescherming: Vogelbescherming Nederland is een onafhankelijke, landelijke natuurbeschermingsorganisatie. Een actieve vereniging die o.a. wordt ondersteund door 150.000 leden, bedrijven en instellingen. Vogelbescherming is de Nederlandse partner van BirdLife International, de organisatie die wereldwijd opkomt voor vogels en hun leefgebieden.
   Vogelbescherming is opgericht in 1899 en in Nederland de organisatie voor de bescherming van wilde vogels en hun leefgebieden.
  • Staatsbosbeheer: Staatsbosbeheer beheert ruim 250.000 ha natuur in Nederland en waarborgt de kwaliteit van een groene leefomgeving voor mens, plant en dier.
   Kerntaken zijn het beheer van natuur, landschap en cultuurhistorie, houtproductie en recreatie. Behoud en herstel van natuurgebieden en ontwikkeling van nieuwe natuur zijn hierbij belangrijk. Voor milieuvriendelijke houtproductie, natuurlijke waterbeheersing, groene zones in en rond steden en natuureducatie werkt Staatsbosbeheer met verschillende partijen samen. welkom buiten – staatsbosbeheer.
  • Wilt u een keer op stap met een ervaren vogelgids in de mooiste natuurgebieden van Nederland. Wilt u kennis maken met een leuke hobby in de natuur. Dan moet je eens een kijkje nemen op deze site. Ga mee met een vogelexcursie van FlevoBirdwatching en ontdek de vogels van Nederland.

  > thuis doorvogelen

  Maar wat nou als je alleen was en een heel bijzondere vogel zag, maar niet wist te herkennen? Neem een foto in je hoofd! Let op de volgende kenmerken:

  * hoe groot was de vogel? Wat voor geluid maakte hij? Waren de kleuren opvallend? En wat was nou echt iets bijzonders wat je meteen opviel, en anders was dan je ooit eerder zag?

  * maak notities, teken snel een schetsje, of als het kan: maak een foto met je mobieltje. Het is niet de beste kwaliteit, maar beter dan niets!

  De volgende keer dat je ervaren vogelaars ziet, kan je vragen stellen over welke vogel(s) jij zag.

  En internet is een heel handig leermiddel! Leer als je thuis bent en je verveelt nieuwe vogels door dia-lessen te volgen, en geluiden te leren. zie andere blog van GebioBLOGeerd: vogels leren herkennen, een gastartikel van me op SoChicken, of volg de lessen in vogelen! Deel 2 van de vogelles gaat over vogelzang…

  En het beste kan je nog leren door het aan iemand anders uit te leggen! Doe dat maar eens als je een nieuwe vogel hebt leren herkennen: als je dan vanzelf op een ezelsbruggetje komt, vergeet je je nieuw opgedane kennis nooit meer!

  Succes! En heeeel veel vogelplezier!


  Advertenties

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  w

  Verbinden met %s