Vogelen les 2

Voordat je een vogel goed in beeld kan krijgen, moet je hem kunnen zien. Veel vogels vinden dat niet echt de bedoeling, maar toch geven ze de plek waar ze zitten vaak weg. Ze zingen, piepen, alarmeren of maken op een andere manier geluid. Het is de kunst om ze eerst te horen, en dan te zien.

> Zang herkennen

Zangvogels zingen om hun territorium duidelijk te maken aan soortgenoten. Ze zingen om vrouwtjes te laten weten hoe knap ze zijn. En ze zingen naar mijn idee ook voor de fun of it. Zangvogels beginnen met zingen rond zonsopkomst, en de rest van de dag als de zon doorbreekt ineens heel luid. Vogelen op een zonnige dag is dus altijd erg handig.

De meeste echte zangvogels kan je vinden in het bos. Voor een vogelaar is het bos een lawaaierige plek! Het kan een kabaal van jewelste zijn tussen de rust van het groen!

Maar hoe zingt elke soort? En hoe kom je erachter? En hoe leer je de vogelsoorten uit elkaar houden?

Er is veel over geschreven en gesproken. In vogelgidsen staan vogelgeluiden beschreven, er worden legio cd’s uitgegeven waar je mee kan oefenen thuis. Maar hoe herken je ze dan in het veld, zonder je cd?

Er is een geheim om vogelgeluiden te herkennen.

Vertel het niemand! sssshhhh.

> Eerst nog even dit

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Geluid leren herkennen kan je oefenen thuis, door cd’s te luisteren:

Of door op de volgende sites te oefenen:

lauwersmeer

online vogelgeluiden

Om zeker te weten welke soorten in een gebied kunnen worden gevonden kan je de volgende site raadplegen:

sovon

> het geheim

Het geheim is om een potlood mee te nemen, je vogelgids, en een verrekijker.

Telkens als je een vogel hebt gehoord, hem in je vizier hebt gekregen, en de vogel hebt herkent, teken je op hoe jij het geluid hoort! In de vorm van een diagram, of in de vorm van een tekening. Sommigen maken beschrijvingen van associaties die ze hebben bij het horen van het geluid. De truc is dat jouw aantekingen waarschijnlijk waardeloos zijn voor anderen. Maar zeer waardevol voor jou! Schrijf of teken op wat JOUW gevoel is bij het horen van het liedje van de : koolmees, roodborst, pimpelmees, enzovoorts.

Thuisgekomen kan je checken wat je hoorde met de cd, of met internet. Als dat niet overeenkomt met je beschrijving, met je gevoel, (doe je ogen even dicht) moet je nog niet in paniek raken!

Want er kunnen drie redenen zijn.

1. de keer dat jij de pimpelmees hoorde zingen zong hij net een ander liedje

2. de keer dat jij de pimpelmees hoorde, zong hij niet, maar alarmeerde

3. de keer dat jij de pimpelmees dacht te zien, was het toch een koolmees!

> het probleem

Zang is nooit het zelfde. Een mannetje pimpelmees kan wel 15 liedjes tot zijn beschikking hebben, bijvoorbeeld. Er is veel meer dan zang: ook alarmeren, of gewoonweg piepjes. Het kan dus zijn dat je nog geen stap verder bent gekomen, na een mooie vogeltocht. Maar hee: je was lekker buiten! En zonder fouten maken heeft nog nooit iemand iets geleerd!

TIP! En dan nog een heel goede tip: Als je vragen hebt over een vogel die je gezien hebt, er bestaat een online forum om ze te stellen! VOGELVISIE.

Maar twee zien er meer dan één, dus blijft mijn belangrijkste tip: ga eens met een goede gids op stap!(zie artikel les 1). Daar wordt het vogelen ook NOG een stuk gezelliger van!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s