De bruine kiekendief

2010 is door de vogelbescherming uitgeroepen tot het jaar van de bruine kiekendief. Deze roofvogel is van de drie kiekendieven in Nederland juist de meest voorkomende. En toch heeft de soort extra bescherming nodig.

oernederlandse kuikendief

De naam kiekendief stamt af van zijn onpopulairmakende gewoonte: het eten van jonge vogels. Daarbij een mals kippenkuikentje niet versmadend. De kiekendief is een typisch nederlandse roofvogel want ons waterland is bij uitstek geschikt voor deze grote roofvogel. Nederland herbergt de moerassen waar het dier kan broeden, en zich voeden. Het hoge riet is de plaats waar de vogels hun nesten bouwen. Op de grond, of liever gezegd: in de lage struikjes tussen het riet.

Nederland herbergt waarschijnlijk zo’n 1300 tot 1450 paartjes. (bron: Vogelbescherming) Wat per vierkante kilometer heel veel is. Ter vergelijking: in Rusland broeden er maximaal 60.000 paartjes. Per vierkante kilometer is dat 0.0035 paartjes. En in de Oekraine broeden er naar schatting maximaal 23600. Wat 0.039 paartjes per vierkante kilometer is. En dit terwijl Nederland veruit het dichtsbevolkte land is. Daar mogen we trots op zijn!

afname aantallen

En dat we trots zijn op deze unieke roofvogel is een feit. De “kiek” wordt de soort liefkozend genoemd door vogelaars, agrariërs (die nu trots zijn als het dier op hun land nestelt! Zie het verhaal van de “kampeerboerin“) en natuurfotografen. Dat de kiek mooie kiekjes oplevert is snel te zien als je googled op bruine kiekendief plaatjes:

Dit is ook wel vanzelfsprekend als je je bedenkt dat kiekendieven de enige roofvogels in Nederland zijn die op de grond broeden. Door de bomen een foto maken van een bos-vogel als een havik is een stuk moeilijker! 😉 Een mooi plaatje van een kiek is echter zo geschoten!

Helaas valt het dier ook goed neer te schieten met een minder florizante afloop. De bruine kiekendief wordt massaal neergeschoten tijdens zijn trek. Deze jacht is verboden, maar vindt nog steeds plaats.

De aantallen broedpaartjes neemt toe in Noord-Europa ten koste van Zuid-Europa. Daar vindt door verdroging van het leefgebied de soort geen goede broedplaatsen meer. Ook zijn er minder goede plekken in hun overwinteringsgebied te vinden in Afrika. Dit ook door verdroging, vanwege verandering van het klimaat.

oproep vogelbescherming

De vogelbescherming werkt op internationaal niveau om de bruine kiekendief te helpen. En roept je op om daar aan bij te dragen:

Bescherming van Biesbosch tot Burkina Faso

De bruine kiekendief is niet alleen afhankelijk van een goed leefgebied hier, maar ook in landen aan de Middelandse zee en in Afrika. In Afrika werkt Vogelbescherming in Burkina Faso aan de bescherming van de natte gebieden waar de bruine kiek overwintert.

  • Samen met beheerders en WetlandWachten werken we aan tegengaan van verdroging en verbossing van hun leefgebied in Nederland.
  • Onze BirdLife Partner in Malta bestrijdt de illegale jacht en vangst van tienduizenden vogels. Boven Malta sneuvelen nog altijd veel bruine kiekendieven
  • Samen met de BirdLife Partner in Burkina Faso (Naturama) worden wetlands zoals in Oursi al beschermd. Nu richten wij onze pijlen op bescherming van het Lac Higa.

Meer weten, een donatie doen of op de hoogte blijven van de kiek, klik op onderstaande link:

http://www.vogelbescherming.nl/help_mee/doneren/helpXbruineXkiekendief

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s