moderne communicatie en natuurbeleving

De ontwikkelingen gaan snel op het gebied van digitale communicatie en sociaal netwerken. Dit allemaal dankzij het delen van kennis, online, op het wereld wijde web. Niemand had twee jaar geleden voor mogelijk gehouden dat Twitter zo’n succes zou zijn. En niemand had kunnen bedenken hoeveel mensen er geholpen zijn aan een antwoord op hun vraag, een opdracht (zzpers) of zelfs een nieuwe baan dankzij Twitter, Llinkedin en soorgelijke sites.

Thuis achter je PC

Communicatie over natuur vindt op grote schaal plaats op Twitter. Net als over elk ander onderwerp. Sinds ik Twitter merk ik hoeveel meer mensen er actief zijn op het gebied van Natuur- en Milieu Educatie en Communicatie. En hoeveel meer geinteresseerden voor natuur er zijn dan ik zelf ooit dacht. Door lijsten bij te houden van mensen die “iets” met natuur, duurzaamheid, wetenschap, biologie of educatie “hebben” houd ik mezelf snel en gemakklijk op de hoogte van wat er speelt in het vakgebied.

Naar buiten

Maar hoe neem je deze middelen mee het veld in? Oftewel: zijn er ook moderne mogelijkheden om natuurbeleving en digitale communicatie samen te brengen? In hoeverre zou je mobiel of je tomtom niet van nut kunnen zijn bij een wandeling? De mogelijkheden zijn eindeloos!

En eigenlijk alles wat je je kan bedenken wordt ontwikkeld, of is er al.

Hieronder een aantal opmerkelijke voorbeelden van wat moderne communicatie kan toevoegen aan een natuurbeleving:

  • een applicatie op de iPhone die vogelgeluiden kan herkennen, je direct van kennis voorziet over de soort die je hebt gehoord, en helpt bij het leren herkennen van het verenkleed. klik op de link voor meer info: Tjilp!
  • Een andere applicatie voor smartphones heet HBB: handheldbirds, klik op de link voor een review van National Geographic.
  • een mobieltje die de boswachter vervangt: staatsbosbeheer heeft een proef lopen in de Kleine Noordwaard waarbij de wandelaars geinformeerd kunnen worden met behulp van internetsites die opgeroepen worden door de camera op de mobiel een code te laten scannen. klik hier voor meer info: Staatsbosbeheer
  • met je tomtom kan je gemakkelijk vogelgebieden ontdekken en navigeren met fiets, auto of te voet naar vogelkijkhutten en andere kijk-plaatsen. Vogelkijkhutten> Met TomTom Home kan je vele “nuttige plaatsen” downloaden op je tomtom waaronder parkeerplaatsen dichtbij natuurgebieden van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, etc. Er zijn ook lijsten van andere natuurliefhebbers te vinden die ze gratis en voor niets ter beschikking stellen.
  • GPS jezelf door onontdekt gebied! Spannend! Met de navigeerfunctie op je mobiel, of met speciale GPS-apparaten zijn er leuke routes te volgen die zijn gemaakt door organisaties of andere GPS-liefhebbers. Op deze link is meer informatie daarover te vinden: http://www.natuur.nl/forum/forumdisplay.php?f=6 of deze: http://www.biodiversiteit.nl/producten/gps-natuurspeurtocht.
  • Met een beleefroute kunnen bezoekers van een natuurgebied deze op een zintuigprikkelende manier beleven. De beleefroute treedt hierbij op als een virtuele gids en biedt informatie over flora & fauna, landschap en/of cultuurhistorie. Deze routes worden op maat gemaakt door NIV. Meer informatie? Klik op deze link.

Moderne communicatie en natuur gaan ongelooflijk goed samen! Er staat ons nog veel moois te wachten in de toekomst, denk ik.

Maar nu genoeg gepraat over beleven, ik trek mijn wandellaarzen aan en ga de regen trotseren! Nu nog een echt waterdichte smartphone!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s