duisburg

Tijdens mijn studie biologie heb ik het vak “massapsychologie” gevolgd bij de faculteit psychologie. Daar heb ik het fenomeen massahysterie en verdrukking onderzocht.

Dit deed ik in 2002.

De consensus in de wetenschap toen was dat er NOOIT een bottle-neck mag zijn in de toegang, en uitgang van een festivalterrein. Wat gebeurde er met al die onderzoeken?

Het is nu 2010.

In duisburg zijn 20 mensen gestorven, meer dan 300 zwaar gewonden. Er was niet alleen een bottleneck in de toegang. De uitgang WAS de toegang! Waarom luistert men niet naar de wetenschap? Hoe kon dit gebeuren?

Dit is moord. En niet anders.

Love Parade… wat nou love?? Mijn gedachten zijn bij de nabestaanden.

Hieronder een opsomming van eerdere rampen waarbij mensen in de verdrukking kwamen, ten gevolge van een slechte organisatie:

Heizeldrama, 29 mei 1985

In 1985 ging het in Brussel helemaal mis. In het Heizelstadion speelden Liverpool en Juventus de finale van de Europa Cup 1. Tussen Engelse en Italiaanse supporters braken rellen uit. Liverpool-supporters bestormden een neutraal vak dat voornamelijk door Italiaanse fans was gevuld. In het gedrang kwamen 39 mensen, waarvan 32 Italianen, om het leven en 400 mensen raakten gewond.

Hillsborough Sheffield, 15 april 1989

Vier jaar na het Heizeldrama voltrok zich opnieuw een ramp in een voetbalstadion. De halve finale van de Engelse FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest werd gespeeld op neutraal terrein: het Hillsborough stadion in Sheffield. De smalle ingangen van het stadion konden de grote toestroom van supporters niet aan. Liefst 96 Liverpool-fans werden doodgedrukt.

Bedevaart Mekka, 9 april 1998

Jaarlijks brengen honderdduizenden moslims een bedevaart aan Mekka, de zogeheten Hadj. Tijdens de pelgrimstocht in 1998 vonden 119 mensen de dood omdat ze werden vertrapt door de mensenmassa. Er vallen jaarlijks doden bij de Hadj. De meeste slachtoffers worden geëist door rondvliegende stenen bij het ‘stenigen van de duivel’.

Roskilde Festival, 30 juni 2000

Op het Deense festival Roskilde voltrok zich in 2000 een drama tijdens een optreden van de band Pearl Jam. Omdat het geluid alleen dicht bij het podium goed hoorbaar was, drong het publiek zich massaal naar voren. Vanwege de gladde vloer gingen mensen onderuit. Negen mensen kwamen om in de verdrukking.

Kalubai-tempel India, 25 januari 2005

In 2005 ging het in India mis bij een pelgrimstocht. Duizenden Hindoestanen bezochten de Kalubai-tempel. Een veel te smalle straat zorgden ervoor dat 256 mensen het leven lieten in de verdrukking. Onder de doden bevonden zich vooral vrouwen en kinderen. Ook bij deze pelgrimstocht vallen jaarlijks veel slachtoffers.

Ivoorkust-Malawi, 29 maart 2009

Weer was een voetbalwedstrijd het toneel van een oncontroleerbare mensenmassa. Een kwalificatieduel voor het WK 2010 tussen de Afrikaanse landen Ivoorkust en Malawi, had voor negentien voetballiefhebbers een dodelijke afloop. In het bomvolle Houphouët-Bougnystadion brak paniek uit toen een wand het begaf.

Love Parade Duisburg, 24 juli 2010

Het jaarlijks in Duitsland georganiseerde technofeest de Love Parade eindigde in 2010 in een drama. In Duisburg kwamen twintig mensen om in de verdrukking en ruim vijfhonderd mensen raakten gewond. Het festivalterrein was slechts toegankelijk door een tunnel. Een te grote mensenmassa in een te kleine ruimte zorgde voor paniek waardoor mensen in de verdrukking raakten. Er zal nooit meer een Love Parade worden georganiseerd, uit respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

Hoe mooi een goed georganiseerd evenement kan zijn waarbij de massa uit zijn dak gaat:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s