dit is vies juf

“waarom is het hier vies?”

Was by far de meeste gestelde vraag van de leerlingen van de eerste school die de Speeldernis bezochten voor wat Natuur- en Milieu educatie. Mijn eerste keer lessen geven op de Speeldernis verliep op rolletjes kan je wel zeggen. Of liever: niet op rolletjes. Het terrein met modder, waterstroompjes, hoogten, klei, bomen, takken, wilde kruiden, en struiken was zo een onwerkelijke omgeving voor de kinderen dat ze werkelijk overdonderd waren. Ze wisten niet hoe je je voort kan bewegen op een hellend vlak met klei en modder. Ze wisten niet hoe je een stroompje kan oversteken zonder natte voeten te krijgen. Deze kinderen weten niet hoe je je voort moet bewegen zonder keurig horizontaal gelegde stoeptegels en beton…

Maar vooral: ze vonden werkelijk alles vies.

“Waarom is het hier vies?” beantwoordde ik in het begin van onze les niet, maar aan het einde vroeg ik de kids: “wat vind je van vies, ik kan hier werkelijk niets vies vinden. Er zijn geen autos met uitlaatgassen, er is hier niets giftigs te vinden, alles is van natuurlijke materialen en bijna alles kan je eten.” Ach, het duurde even, maar na 2 uur wilden de kids niet meer weg. En lieten trots de modder in hun haren zien. Degene die echt modderig waren geworden kregen een HIGH FIVE. En een zelfgeplukte appel mee.

Wat een heerlijke tuin, die natuurtuin de Speeldernis.

Zo en nu weer aan het werk: nieuwe lessen bedenken. Voor in mijn schone lokaal in het Teyler College in Haarlem, waar ik de andere 3 dagen van de week werk. Om daar pubers vieze handen te laten krijgen. Want laten we wel wezen: wat deze kinderen vies vinden is eigenlijk heel lekker. Lekker vies. En lekker bioLOGISCH.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s