biodiversiteit

Wij biologen (ik spreek voor me zelf) bestuderen het leven. Biologie: de leer van het leven… Dus wij kunnen onze lol op met het jaar van de Biodiversiteit, zou je zeggen. Hoe meer verschillend leven, hoe mooier de wereld. Ja dat klopt wel. Fijn dat er aandacht aan wordt besteed! Maare, wat is het eigenlijk? Bio di ver si teit?

Biodiversiteit: onze biologische mond is er vol van.

We willen er zoveel mogelijk van, en overal. Zoveel mogelijk soorten, zoveel mogelijk populaties, zoveel mogelijk ondersoorten, en we willen zoveel mogelijk ecosystemen. Bang als we zijn voor verandering, en voor het uitsterven van soorten, van onze wereld zoals we die kennen. Want als er soorten uitsterven, dan gaan we er vanuit: dat heeft de mens gedaan… Ze komen nooit meer terug… Wij als mensheid hebben hier schuld aan.

Maare… Zou een ander dier daar zo mee zitten? Is het niet zo dat elke soort vooral zich druk maakt over de overleving van zichzelf? En beter gezegd: hoort elk individu niet met zijn eigen overleving bezig te zijn?

Wij mensen doen het erg goed op deze planeet. Dat heet evolutie. Een werkelijk ongelooflijk mechanisme: de best passende overleeft. De soorten die het best passen in de omstandigheden zoals we die nu kennen op de aarde overleven.

Er onstaan elke dag weer nieuwe soorten dieren, planten, bacterien, schimmels en virussen. Als je zou tellen hoeveel meer succesvolle ziekteverwekkende bacterien er zijn, virussen en schimmels, zouden we over het totaal aan soorten organismen ons totaal niet druk hoeven maken, denk ik.

De omgeving verandert.

De soort mens doet dit. No doubt about it. Maar hoezo erg?

De reiger doet het goed in de stad. De merel is de meest voorkomende soort zangvogel in Nederland. Nederland heeft nog nooit zoveel bomen gehad per vierkante km als nu. (vroeger was Nederland moeras, we hadden tot een paar decienia geleden niet eens de grote stukken bos van de Flevopolder, aangezien de Flevopolder nog zuiderzee was!!!)

Onze calvinistische, zuinige, behoudende en vooral schuldbewuste karakter zorgt ervoor dat we ons schuldig voelen over ons eigen bestaan. Maar mogen we ook trots zijn? Want ook de zelfde moderne mens heeft voor een ongelooflijk hoge biodiversiteit gezorgd binnen de eigen soort!

De soort “mens” heeft de hoogste genetische diversiteit van alle soorten levende organismen op aarde.

Met dank aan de “vooruitgang” en medische wereld leven deze mensen:

Juliana,

Aaron ,

Sam,

“the little couple” Bill & Jen

, en Ryan

Biologie – leer van het leven

ADHD is vandaag aangetoond een “genetische  afwijking“.

Ondanks de vondst zeggen de onderzoekers dat er nog een lange weg te gaan is voordat kinderen met ADHD kunnen worden genezen.

Ik heb ADHD en heb mezelf nog nooit als ziek beschouwt! ADHDers zijn juist leiders, alfa-mensen. Ok, de wereld is veel intenser, prikkelender geworden, dus hebben mensen met minder filters voor geluiden, licht, en andere indrukken het iets lastiger. Maar ADHD-ers die succesvol zijn bestempelen we toch niet als ziek???? Denk aan Jochem Meijer, Einstein, Bart Chabot, Bill Clinton, Henry Ford, etc.

En het stemt me droef: we vinden dus anders zijn per definitie een afwijking, een ziekte…

En dat doen we dus niet als we kijken naar andere soorten! Of de levende natuur op zichzelf: dan willen we juist zoveel mogelijk verschillen zien!!! :-$ HUH??

Maar zorgen de afwijkende genen niet juist voor onze immense gene-pool ? Voor de biodiversiteit die we nu kennen? Is er niet stiekem heel veel biodiversiteit te vinden in ons zelf?

Ik zou graag willen dat we naar ons als soort gaan kijken, en dan gaan zien hoe mooi, verschillend, apart en ongelooflijk sterk wij als soort zijn. En daar nu eens van gaan genieten. En dat iedereen de biologische bril op zet. En gaat leren van het leven.

Van het leven van zij die anders zijn.

En houden van het leven! Zonder calvinistisch schuldgevoel.

Advertenties

6 comments

 1. biodiversiteit mag wel wat meer gewaardeerd worden binnen onze eigen soort, niet waar?

  kan me er zo kwaad om maken. hoe weinig tolerant we zijn voor onze eigen soort, laat staan voor de van de norm afwijkende individuen. terwijl we tegelijkertijd onze mond vol hebben over natuurbescherming.

  laten we eens beginnen de individuen binnen onze eigen soort te beschermen voor mensen zoals Wilders!

  dan wil ik me best weer druk maken over de panda…

  maar alleen pas dan!
  ja toch?

 2. Ik ben het zeker met je eens dat het uitsterven van een soort op zichzelf geen probleem is en ook dat er veel te weinig ruimte in onze gemeenschap lijkt te zijn voor ‘afwijkingen’, maar naar mijn mening betekent dat niet dat we de schade van het verlies aan biodiversiteit zomaar kunnen vergoelijken.

  Zelfs als we alleen naar het succes van de mens als soort kijken, dan nog gaat het verlies aan biodiversiteit in andere soorten op de lange termijn gepaard met grote economische schade. In andere woorden, het gaat ten koste van onze welvaart, wereldwijd. Helaas is dat meestal niet direct zichtbaar… Anders zouden we denk ik wel beter met onze planeet omgaan.

 3. sure, Joris. Ik wilde even een punt maken over onze intollerantie naar diversiteit binnen onze eigen soort…
  Als we het zo zouden bekijken als we naar andere soorten zouden kijken, zou er een grote slag zijn gemaakt voor ons geluk in het NU. We hebben het als biologen veel te vaak over de toekomst, en ik word mega depressief soms van dat gezeik.
  Terwijl we in het nu nog een ongelooflijk mooie planeet hebben, en de kans om met ongelooflijke levenskracht te leven met beperkingen, en uiteraard ook zonder. Zoals we nog nooit hebben gekund!

  thats all…

 4. Daar kan ik helemaal inkomen hoor, ik wilde alleen het punt van ‘mensen doen het erg goed’ relativeren.

  Ik kan me ook erg opwinden over dat soort dingen. Iemand waarmee ik bevriend ben wil graag iets in de richting van biologie studeren wanneer hij klaar is met zijn middelbare school. Hij is echt slim en ontzettend leergierig en ik weet zeker dat hij het goed zou doen. Hij heeft ook Asperger en hij kan niet goed plannen en zelfstandig werken. Daar lijkt zo weinig ruimte voor te zijn in onze maatschappij. Zo iemand komt helemaal niet tot zijn recht. Echt doodzonde.

  Dank je wel trouwens!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s