Natuur heeft economische waarde

Overgenomen nieuws:

NAGOYA – De wereldwijde economie moet een kentering van 180 graden maken, door de economische waarde in te zien van bossen, riffen en andere natuurgebieden. Behoud van ecosystemen en biodiversiteit levert op termijn enorm veel geld op.

 

© Inertia Stock

Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties.

Zolang er geen rekening wordt gehouden met de natuur, zal de soortenrijkdom van planten, dieren en ecosystemen blijven afnemen, waarschuwt de VN-studie.

Met de inzichten uit het rapport kunnen landen hun economisch kompas ‘resetten’, zei bankier Pavan Sukhdev, die meeschreef aan het onderzoek. Sukhdev berekende dat als de ontbossing op hetzelfde niveau doorgaat als nu, dat vanaf 2050 tot een economisch verlies leidt van 2 tot 4,5 biljoen dollar per jaar.

Biodiversiteitsverdrag

Het rapport is in de Japanse stad Nagoya gepresenteerd, waar afgevaardigden uit bijna tweehonderd landen vergaderen over een biodiversiteitsverdrag.

De internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN maakt zich sterk om de resultaten van de VN-studie uit te dragen, ook in Nederland.

”Het wordt steeds duidelijker dat het huidige economische stelsel leidt tot kaalslag van onze planeet. Wij zijn toe aan een nieuw model waarin niet alleen producten maar ook natuur en functies van ecosystemen een prijskaartje krijgen”, zei directeur Willem Ferwerda van de Nederlandse tak van IUCN.

Volgens hem biedt de VN-studie economen de handvatten voor dat nieuwe model.

© ANP
Meer weten over Biodiversiteit, De VN of het jaar van de Biodiversiteit, neem een kijkje op:
Bas Haring slaat aan het rekenen, erg vermakelijk:
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s