groente tuinen in de stad

aanpakker in Amsterdam

de NTR heeft sinds deze week een nieuw programma: AANPAKKERS. Ik vind het een aanwinst op tv!

Aanpakkers van deze week ging over Auke Bakker, die tuinen in Amsterdam aanlegt met buurtbewoners waar ze zelf eten kunnen verbouwen. Meer over het programma op: http://www.ntr.nl/aanpakkers

De buurtmoestuin de Trompenburg in Amsterdam is een van de initiatieven van Auke.

Rotterdam

Het project waar ik werkzaam voor was, vanuit de Speeldernis, was bedoeld om groententuintjes aan te leggen op schoolpleinen van basisscholen.

In Rotterdam zijn ze zowieso heel erg ver in het aanleggen van tuinen door buurtbewoners. Creatief Beheer is zo’n voorbeeld. Rini Biemans heeft een missie: verander de wereld door je eigen buurt te mobiliseren.

De educatieve tuin die in het beheer is van Gerrit Roukens “de Enk”, is een paradijs op aarde. De enk heeft zijn eigen blog: http://enktuin.blogspot.com/ . Neem er eens een kijkje, of bezoek de tuin van Gerrit, hier is meer info te vinden.

Amerika

Toen ik dit schreef realiseerde ik me ineens dat ik een tijd geleden een programma zag over een docent Biologie in Amerika die van zijn school voor “zwangere meisjes” een paradijs had gemaakt. Samen met de directrice van de Ferguson Academy for Young Women zorgde hij ervoor dat de meisjes een vak leerden, waarbij het aanleggen van een groententuin in de stad nog maar het begin was. De uitzichtloze situatie van de meiden veranderde de drastisch door de aanpak van de school. De documentaire heet “Made in Detroit ” en is zeer inspirerend.  

 De hele documentaire vraagt een bijdrage voor het bekijken online. http://www.grownindetroitmovie.com/ Maar die bijdrage komt goed terecht, want daarmee wordt “Grown in Detroit” (het project) ondersteund. Enjoy! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s