speelnatuur

“Kinderen willen niet meer buitenspelen” las ik onlangs in de krant. Het ging om een artikel over kinderen met obesitas. Deze bewering is echter niet waar!

Kinderen willen dolgraag buitenspelen! En met de fiets naar school! En sporten op een terreintje dat braak ligt. Echter, het zijn de volwassenen die dit beletten is mijn ervaring. Ouders die hun kinderen naar school brengen met de auto! Gemeenten die mooie braakliggende terreintjes afbakenen met grote hekken. En scholen die hun schoolpleinen liever dichtgooien met tegels dan volplanten met bomen en struiken. Gemeenten zijn ook al jaren van mening dat struiken “het zicht beperken en gevaarlijk zijn”. En vandaar dat Nederland steeds aangeharkter, “veiliger” en obeser wordt. Waar zijn de kinderen dan op aangewezen? Computers, binnen zitten, tv…

En dat willen we toch allemaal helemaal niet? Het zou helpen als ouders hun kinderen op de fiets naar school laten gaan, zodat ze zelfstandiger worden, buiten zijn, en bewegen. Het zou helpen als ouders bij de gemeente vragen of een afgesloten stuk terrein voor kinderen kan worden opengesteld voor zolang er nog geen bouw is. En het zou helpen als ouders zelf met hun kinderen naar buiten gaan. Meer dan ooit kennen mensen hun eigen omgeving zo slecht. Ken jij het slootje achter je huis? Weet jij of daar nu kikkerdril te vinden is? Weet jij als ouder waar er boomhutten kunnen worden gebouwd? En weet je de hazelaars, beuken en tamme kastanjes te vinden om met je kinderen noten te zoeken in de herfst? Kom dus in actie! En ga er op uit met je kinderen!

Ook al is er misschien niet veel leuks in je buurt te vinden. Gelukkig zijn er nog mensen die zich inzetten voor stadsnatuur, voor speelbossen, en voor speelnatuur.

Meer weten? Neem eens een kijkje op de site van Staatsbosbeheer om een speelbos bij jou in de buurt te vinden:

Over groen dichtbij: http://www.groendichterbij.nl/

Advertenties

3 comments

  1. “Kinderen willen dolgraag buitenspelen! En met de fiets naar school! En sporten op een terreintje dat braak ligt. Echter, het zijn de volwassenen die dit beletten is mijn ervaring.”
    Soms beletten volwassenen het, en soms vergeten ze de mogelijkheden te creëren.
    Ik herinner me hoe een aantal jaren geleden de vader van een vriendje van zoonlief zijn spruit kwam ophalen na een middagje spelen bij ons. De twee jongens waren de hele middag achter in tuin (die weliswaar heel groot is en achteraan een stukje bos omvat) in de de weer geweest met het bouwen van een hut. De vader in kwestie was stomverbaasd dat zijn zoon van bij aankomst tot zonsondergang met heel veel plezier buiten was geweest, terwijl hij thuis niet achter de computer weg te branden was. Maar vader zag gemakshalve over het hoofd, dat hun tuin bestond uit niet meer dan een strak grasveld, terwijl in onze tuin behalve een grasveldje nog veel meer te beleven valt (nee, geen speeltuigen, maar wel aarde om in te graven, en takken om hutten mee te bouwen, en bomen om in te klimmen en….)

  2. Thanks AnneTanne, dit is precies wat ik bedoel!
    Over jouw blog heb ik over 2 weken een blog in een nieuwe serie op gebioblogeerd: duurzame huisvlijt. Als dank voor al je duurzame tuinier-werk! Dat je blog zoveel mogelijk mensen mag inspireren!

  3. he leuk ben erg benieuwt naar de duurzame huisvlijt. Ben natuurlijk erg bekent met mijn eigen hippe-huisvlijt die ook nog vaak erg duurzaam is maar als jij nog meer kan vertellen graag (heb je de recycle postzak en restjes wol al gezien? kus lynn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s