Red de bij

BijenhotelIngezonden stukje over wat jij kan doen om de bij te redden!

In alle stilte sterven er miljarden bijen, waardoor onze gewassen en voedsel in gevaar komen.
Binnen een paar dagen kan Europese Unie de meest giftige pesticiden in de ban doen en de weg vrijmaken voor een wereldwijd verbod dat de bijen voor uitsterven behoedt.Vier Europese landen hebben een verbod op deze giftige stoffen ingesteld en sommige bijenpopulaties laten alweer een goed herstel zien. Enkele dagen geleden meldde de Europese voedselveiligheid waakhond voor het eerst dat specifieke pesticiden dodelijk zijn voor bijen. Nu roepen juridische experts en Europese politici om een acuut verbod. Maar Bayer en andere grote pesticideproducenten doen er alles aan om op de markt te blijven. Als wij een zwerm van publieke verontwaardiging creëren, dan kunnen wij de Europese Commissie bewegen milieu en gezondheid zwaarder te laten wegen dan de winst van enkele bedrijven.Wij weten dat onze stem telt! Vorig jaar zorgde een petitie met meer dan 1,2 miljoen ondertekenaars voor de openstelling van het formele consultatieproces over pesticiden in Amerika. Als wij nu het aantal van 3 miljoen bereiken, dan kunnen wij de EU ertoe bewegen om deze giffen te verbieden en de weg vrij te maken voor een wereldwijd verbod. Teken deze petitie en stuur deze naar iedereen door – Avaaz en imkers zullen de boodschap doorgeven aan het begin van de belangrijke bijeenkomsten deze week in Brussel:

http://www.avaaz.org/nl/hours_to_save_the_bees_new/?tOTIBeb

Bijen maken niet alleen honing, zij zijn cruciaal voor het leven op aarde. Elk jaar bestuiven zij 90% van alle planten en gewassen. Hun waarde wordt geschat op $40 miljard en bijen nemen in vele landen meer dan één derde van de voedselvoorziening voor hun rekening. Zonder onmiddellijke actie voor de bijen zal veel fruit, groente en noten uit de schappen verdwijnen.

We zien in recente jaren een sterke en verontrustende daling in de
bijenpopulaties – sommige bijensoorten zijn al uitgestorven en van
andere soorten in de VS is er nog maar 4% over. Wetenschappers zoeken al jaren naar de oorzaak. Nu heeft het Europese Voedselveiligheid Agentschap verklaard dat giftige chemicaliën, genaamd neonicotinoïden pesticiden, mogelijk de oorzaak zijn voor de grote bijensterfte. Frankrijk, Italië, Slovenië en zelfs Duitsland, waar producent Bayer is gevestigd, hebben een verbod voor deze pesticiden ingesteld. Maar Bayer blijft het gif exporteren over de grenzen heen.

De kwestie komt nu tot een climax. Europarlementariërs vergroten de druk op de Europese Commissie en regeringen om een nieuwe wet met een verbod op deze dodelijke pesticiden in te voeren. Wij kunnen hen de nodige publieke steun geven om tegenwicht te bieden aan de machtige pesticidelobby. Teken de petitie aan Europese leiders en stuur daarna deze e-mail door:

http://www.avaaz.org/nl/hours_to_save_the_bees_new/?tOTIBeb

De wonderen en vitale elementen van onze aarde worden van alle kanten bedreigd. De Avaaz gemeenschap is al vaker bijeengekomen om deze te beschermen. Het weerhouden van de Internationale Walvis Commissie om de jacht op deze dieren goed te keuren, tot het redden van bijen, de kleine dieren waar onze wereld zo afhankelijk van is, wij komen samen en vechten voor de wereld die wij willen.

Met hoop,

Luis, Ari, Alice, Iain, Ricken, David, Alaphia en het Avaaz team

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s