Levend beheer

Voor het werk wat we doen hebben we regelmatig krachten nodig die kunnen wat machines kunnen. Permacultuur en dikke benzine slurpende machines gaan niet samen. Daar hebben we een antwoord op:

We hebben levende have die we kunnen inzetten voor de volgende tuiniersproblemen:

  • weghalen van gras
  • weghalen met wortel en al van Braam en alle andere woekerende planten
  • weghalen van kleine boompjes
  • verwijderen van stoeptegels
  • verwijderen van vervuiling in de vorm van grote stukken steen, glas, metaal en ander afval

Voor deze problemen gebruiken we een oernederlands, vrolijk dier. Het varken. Om precies te zijn, de Bonte Bentheimer. Met hun lange neus wroeten onze varkens met veel plezier kavels om die voor permaculturisten een doorn in het oog zijn: gras, braam, struiken en boompjes. Een week is voldoende voor een terrein van ongeveer 100m2 om alle grassen en bramen te verwijderen, tegelijkertijd beginnen ze al dieper te wroeten en komen de stukken glas, en andere vervuiling naar de oppervlakte. Hoe langer we ze laten staan, hoe meer er naar boven kan komen. Meestal is voor 100m2 een meter diep drie weken voldoende.

De varkens worden afgeleverd op het terrein met onze paardentrailer, waar ze ook gebruik van maken als stal gedurende hun werkzaamheden. Wij voeren ze bij, en komen elke dag de dieren checken op gezondheid en voortgang van hun werk. Ze zijn omringd door schrikdraad waar ze aan gewend zijn en die wij kunnen verzetten zodat ze hun terrein steeds zullen verzetten. Uiteindelijk tot de klus is geklaard.

We hebben geen stroom nodig op locatie, onze opstelling is off the grid (zonnepanelen, accu) en kan overal waar de paardentrailer kan komen opgezet worden, zelfs tot 100m van de trailer af. We moeten wel dichtbij kunnen staan met onze camper om de varkens te ondersteunen in hun werk. Wij hebben wel stroom en water nodig. Liefst een douche!

De kosten voor onze varkens gebeurt in overleg, met waardebepaling achteraf. We werken het liefst in natura, dus zonder geld. (uiteraard, net als al onze andere ondernemingen).

Andere dieren die we gebruiken zijn: geiten en schapen. Deze zetten we in op gebieden die juist wel open moeten blijven en vergrast mogen worden. De geiten en schapen zijn niet van ons, maar worden ingehuurd van bevriende permaculturisten.

Wil je meer over de varkens weten? Neem contact op via het contactformulier.


Wij hebben ook een Kennis Database genaamd (be)LEEF! Educreatie Gratis Leven in Overvloed. Neem een kijkje en struin eens rond.

Gebioblogeerd geworden door ons? We accepteren donaties via Paypal!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s