Gratis wonen

Gratis leven is het makkelijkst zonder dak boven je hoofd. Zoals menig reiziger heeft meegemaakt heb je eigenlijk niet veel eigendommen nodig om jezelf in leven te houden. Bushcrafters onder ons kunnen het zelfs in de natuur.

Maar toch is het fijner om wat meer spullen te hebben als je wat meer luxe, rust of creativiteit wil. Ik reis bijvoorbeeld met mijn hele atelier rond in mijn camper. Ook een groot deel van mijn gereedschap (Ryobi, op accu allemaal) reist mee.

huawei-2836
we komen aan op een nieuw terrein jippie!

Gratis leven gaat het comfortabelst in een mobiel huisje. Een camper dus. Je hebt vervoer, je kan je fiets meenemen, je hebt je keuken, je bed, je atelier, je boeken, wat dan ook altijd bij je. Het is gratis zelfs, als je in een oldtimer rondrijdt zoals ik. Mijn varkens gaan ook mee, in de paardentrailer die ook dient als stal.

Mobiel! That is the key.

Ik had door al mijn harde werken in de maatschappij nogal een schuld opgelopen, vanwege een hypotheek en studieschuld. Daar wilde ik vanaf. Ik heb mijn huis, wat onder water stond verkocht. Mijn kosten per maand zijn ongeveer 500 euro, dat is ziektekostenverzekering, verzekering mobielen, waterrekening (op mijn stuk land heb ik water, maar geen stroom of gas), voeding dieren (varkens), vervangen van kapotte zaken of reparatie ervan, gasflessen (in de winter wat meer dan rest van het jaar) voor verwarming en voedselbereiding, benzine en diesel en dan nog voedsel (grotendeels uit de skip). En dan schat ik het ruim in. Ik betaal ook 500 euro per maand af van de schuld van mijn hypotheek van mijn vorige huis. Dat zijn de meeste kosten!

schulden en sparen

Zelfs met bijstand is het mogelijk een groot deel te sparen en dit te gebruiken om uit de schulden te komen, niet waar? Ik werk (fotografie, schrijven, webdesign, tuinontwerpen, tuinen aanleggen, catering, en alles waar mensen voor willen betalen wat ik goed kan), daarnaast heb ik een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. De werkzaamheden die ik doe laat ik nu betalen in natura, omdat ik het geld nog niet nodig heb, en omdat ik zelf graag zou willen kunnen betalen zonder geld en je moet ergens beginnen (bij jezelf).

Voor mijn levensveranderende keuze om mobiel te gaan leven was ik altijd gestressed. Ik heb daar veel last van vanwege mijn aandoening moet ik stressvrij proberen te leven. En die stress is weg. Natuurlijk komt er andere kortdurende stress voor in de plaats: help, het gas is op en er zijn geen nieuwe flessen meer!, bijvoorbeeld. Maar dat soort stress is niet echt gevaarlijk voor een mens. Dan moet je gewoon weer in bed kruipen tot het warm genoeg is om te gaan fietsen (niet waar?).

luxe

Het mobiele leven is erg luxe. Je hebt gratis stroom van de panelen op je dak, je hoeft nooit ver te lopen in je huis, veel dingen kan ik zittend vanaf mijn bank waar ik nu zit te schrijven. Ik kan de honden aaien die van buiten naar binnen rennen, ik kan mijn drinken pakken uit de keuken, ik kan mijn jas ophangen in het halletje aan de kapstok, zonder op te staan! Als je thuis komt in de winter zet je de kachel aan, en in een minuut is het heerlijk warm, ook mijn bed is altijd heerlijk warm. Ik heb een grote keuken met maar liefst 6 kastjes, en kan zoveel kwijt dat ik zelfs een voorraadkast heb. In de banken waar we op zitten of een logeerbed van kunnen maken kan ik de rest opbergen van mijn spullen.Mijn jassen en kleding zitten in de kast boven de kachel en zijn altijd lekker warm en droog. Als ik terug kom van een wandeling in de regen, hang ik mijn jas gewoon nat in de kast, geen probleem! We leven vooral buiten in alle seizoenen behalve de winter, dus eigenlijk hebben we een enorm huis, het is maar net hoe je het ziet. Als je ergens werkzaamheden hebt, of op bezoek gaat, kan je je hele huis meenemen en slaap je in je eigen bed. Je kan je huis overal neerzetten en gaan koken, slapen, wat dan ook. Maar hoe doe je het met post enzo?

inschrijfadres

Je hebt in Nederland een inschrijfadres nodig, ook al heeft de overheid alles gedigitaliseerd en kan je vanaf je computer in je mobiele woning best je administratie doen, legt de overheid je toch vast. Als je een paar jaar niet ingeschreven hebt gestaan in een woning kan je als Nederlander je in geen enkele gemeente meer inschrijven. Je hebt dan schulden gemaakt ook al wil je dat niet, omdat ze je verplicht verzekeren. Je mag niet zomaar zwerven, daar houdt de Nederlandse burocratie niet van.

Ik heb geen ouders meer, geen familie waarbij ik me kan inschrijven en ik zou zelf ook een plek willen hebben waar ik mijn werkzaamheden kan uitvoeren en een bedrijf kan beginnen.

oplossing: bouwgrond

Dus heb ik een stukje land gekocht. 1000m2 voor 40.000euro in het noorden van het land. Er stond een bouwval op. Ze noemden het bouwgrond, vanwege niet bouwklaar (lees: bouwval erop) was de bouwgrond zo goedkoop. Een bouwval betekent ook een inschrijfadres. Want een huis betekent een adres, een brievenbus. We hebben niets aan een huis, dus die is gesloopt nu. En nu hebben we alleen een gammele schuur waarin de varkens wonen en wij opslag hebben. Het is de bedoeling dat we hier gaan bouwen en we moeten bereidwillig overkomen en plannen indienen anders moet ik hier weg van de gemeente. Maar wettelijk gezien kunnen ze me eigenlijk niet weg krijgen aangezien ik gedwongen ben een inschrijfadres te hebben. Whahaaa! En nu ben ik eindelijk legaal wonend in mijn camper. En dat is te betalen met 4 jaar sparen.

Al met al is de vrijheid die ik voel in mijn bus niet te vervangen met de zogenaamde zekerheid van een woning. Ik voel me niet thuis tussen stenen muren. Ik kan niks met de rechte hoeken en de koude van een stenen woning met cv. Bovendien stijgt de zeespiegel en ik wil wegkunnen wtshtf. Ik heb ook op schepen gewoond, maar niets is zo comfortabel als een campertje.

Voor mij dan.


Wij hebben ook een Kennis Database genaamd (be)LEEF! Educreatie Gratis Leven in Overvloed. Neem een kijkje en struin eens rond.

Gebioblogeerd geworden door ons? We accepteren donaties via Paypal!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s