Gratis wonen

Gratis leven is het makkelijkst zonder dak boven je hoofd. Zoals menig reiziger heeft meegemaakt heb je eigenlijk niet veel eigendommen nodig om jezelf in leven te houden. Bushcrafters onder ons kunnen het zelfs in de natuur.

Maar toch is het fijner om wat meer spullen te hebben als je wat meer luxe, rust of creativiteit wil. Ik reis bijvoorbeeld met mijn hele atelier rond in mijn camper. Ook een groot deel van mijn gereedschap (Ryobi, op accu allemaal) reist mee.

huawei-2836
we komen aan op een nieuw terrein jippie!

Gratis leven gaat het comfortabelst in een mobiel huisje. Een camper dus. Je hebt vervoer, je kan je fiets meenemen, je hebt je keuken, je bed, je atelier, je boeken, wat dan ook altijd bij je. Het is gratis zelfs, als je in een oldtimer rondrijdt zoals ik. Mijn varkens gaan ook mee, in de paardentrailer die ook dient als stal.

schulden en sparen

Zelfs met bijstand is het mogelijk een groot deel te sparen en dit te gebruiken om uit de schulden te komen, niet waar? Wat nou als je zelf je overvloed gaat delen> Ik doe van alles wat ik geen werk kan noemen, zoals het me uitkomt. En dat deel ik dan. Mensen geven me dan weer iets terug. Ik heb samen met mijn vriend een tijd lang totaal geen inkomen gehad. En we leefde van wat we vonden, ruilden, kregen. Dat bleek genoeg te zijn. Maar zorg er altijd voor dat je de zorgverzekering betaalt! Want anders lopen je schulden nog verder op! Als je niet anders kan is het nodig om een uitkering aan te vragen. Echter: niet om je huis mee te betalen. Zorg er altijd voor dat je huis, als je er al 1 hebt, óók een inkomstenbron genereert: door het huis te hebben, heb je ook een atelier, bijvoorbeeld.

Voor mijn levensveranderende keuze om mobiel te gaan leven was ik altijd gestressed. Ik heb daar veel last van vanwege mijn aandoening moet ik stressvrij proberen te leven. En die stress is weg. Natuurlijk komt er andere kortdurende stress voor in de plaats: help, het gas is op en er zijn geen nieuwe flessen meer!, bijvoorbeeld. Maar dat soort stress is niet echt gevaarlijk voor een mens. Dan moet je gewoon weer in bed kruipen tot het warm genoeg is om te gaan fietsen (niet waar?).

luxe

Het mobiele leven is erg luxe. Je hebt gratis stroom van de panelen op je dak, je hoeft nooit ver te lopen in je huis, veel dingen kan ik zittend vanaf mijn bank waar ik nu zit te schrijven. Ik kan de honden aaien die van buiten naar binnen rennen, ik kan mijn drinken pakken uit de keuken, ik kan mijn jas ophangen in het halletje aan de kapstok, zonder op te staan! Als je thuis komt in de winter zet je de kachel aan, en in een minuut is het heerlijk warm, ook mijn bed is altijd heerlijk warm. Ik heb een grote keuken met maar liefst 6 kastjes, en kan zoveel kwijt dat ik zelfs een voorraadkast heb. In de banken waar we op zitten of een logeerbed van kunnen maken kan ik de rest opbergen van mijn spullen.Mijn jassen en kleding zitten in de kast boven de kachel en zijn altijd lekker warm en droog. Als ik terug kom van een wandeling in de regen, hang ik mijn jas gewoon nat in de kast, geen probleem! We leven vooral buiten in alle seizoenen behalve de winter, dus eigenlijk hebben we een enorm huis, het is maar net hoe je het ziet. Als je ergens werkzaamheden hebt, of op bezoek gaat, kan je je hele huis meenemen en slaap je in je eigen bed. Je kan je huis overal neerzetten en gaan koken, slapen, wat dan ook. Maar hoe doe je het met post enzo?

inschrijfadres

Je hebt in Nederland een inschrijfadres nodig, ook al heeft de overheid alles gedigitaliseerd en kan je vanaf je computer in je mobiele woning best je administratie doen, legt de overheid je toch vast. Als je een paar jaar niet ingeschreven hebt gestaan in een woning kan je als Nederlander je in geen enkele gemeente meer inschrijven. Je hebt dan schulden gemaakt ook al wil je dat niet, omdat ze je verplicht verzekeren. Je mag niet zomaar zwerven, daar houdt de Nederlandse burocratie niet van. Als je geen adres hebt, kan je geen zorgverzekering kopen, en dus lopen je schulden op. Dit kan er voor zorgen dat mensen nodeloos lang blijven zwerven, want ze komen niet uit deze vicieuze cirkel. Een inschrijfadres voor je post is cruciaal! Dat kan dus naast je werkelijke woning op wielen zijn, bij je ouders, bij familie, maar beter is het om je eigen inschrijf adres te hebben.

Ik heb geen ouders meer, geen familie waarbij ik me kan inschrijven en ik zou zelf ook een plek willen hebben waar ik mijn werkzaamheden kan uitvoeren en een bedrijf kan beginnen.

Er zijn veel oplossingen mogelijk om post te kunnen ontvangen. Zo kan je in principe in Nederland overal een brievenbus ophangen en een nummer. Dus bijvoorbeeld: aan het einde van dorpsstraat, naast nummer 14 hang je een bus op met nummer 16. Als je post naar jezelf stuurt, en het komt aan is het een adres. Zo simpel als dat. Als je maar post kan ontvangen.

Echter!! dit is voor sommige zaken niet voldoende, dan moet je echt ergens wonen. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een uitkering, een paspoort te verlengen zelfs. Je MOET ingeschreven staan in Nederland, ergens. Als woonachtig. Anders heb je big trouble. Je hebt trouwens geen adres nodig voor de belastingdienst. Hartstikke fijn, die weten je wel offline te vinden. Maar dat lukt dus nog niet met alles.

Je moet in Nederland een zorgverzekering afnemen. Daartoe ben je verplicht. En je wil wel graag WA verzekerd zijn in zo’n materialistisch land, waar je per ongeluk iemands eigendom zou kunnen beschadigen. Die verzekeringen kan je niet afsluiten zonder adres. Bovendien kan je je niet meer inschrijven in een gemeente. Je kan alleen van de ene gemeente verhuizen naar de andere. Als je vanuit het buitenland inschrijft in Nederland is dit hartstikke moeilijk. Dus geef nooit je adres op!

Postadres is niet het zelfde als inschrijfadres. Als je eenmaal uitgeschreven bent uit elke gemeente van Nederland, krijg je jezelf nooit meer ingeschreven. Dit ervaren emigranten als ze terug naar Nederland willen. Dus: een adres waarop je officieel woont is hartstikke belangrijk, en het is vreselijk om te moeten huren, al dat geld over de balk gesmeten… Niks ervoor terug.

Dus liever koop je een woonadres, niet waar? Cash, handje contantje, hoppa. Nou, dat is precies wat ik gedaan heb!

oplossing: bouwgrond

Mijn oplossing was: sparen sparen sparen en een stukje land kopen met een officieel inschrijfadres. 1000m2 voor 40.000euro in het noorden van het land. Er stond een bouwval op. Ze noemden het bouwgrond, vanwege niet bouwklaar (lees: bouwval erop) was de bouwgrond zo goedkoop. Een bouwval betekent ook een inschrijfadres. Want een huis betekent een adres, een brievenbus. We hebben niets aan een huis, dus die is gesloopt nu. En nu hebben we alleen een gammele schuur waarin de varkens wonen en wij opslag hebben. Het is de bedoeling dat we hier gaan bouwen en we moeten bereidwillig overkomen en plannen indienen anders moet ik hier weg van de gemeente. Maar wettelijk gezien kunnen ze me eigenlijk niet weg krijgen aangezien ik gedwongen ben een inschrijfadres te hebben. Whahaaa! En nu ben ik eindelijk legaal wonend in mijn camper. En dat is te betalen met 4 jaar sparen.

 

 

Al met al is de vrijheid die ik voel in mijn bus niet te vervangen met de zogenaamde zekerheid van een woning. Ik voel me niet thuis tussen stenen muren. Ik kan niks met de rechte hoeken en de koude van een stenen woning met cv. Bovendien stijgt de zeespiegel en ik wil wegkunnen wtshtf. Ik heb ook op schepen gewoond, maar niets is zo comfortabel als een campertje.

Voor mij dan.


Wij hebben ook een Kennis Database genaamd (be)LEEF! Educreatie Gratis Leven in Overvloed. Neem een kijkje en struin eens rond.

Gebioblogeerd geworden door ons? We accepteren donaties via Paypal!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s