Marieke Ninaber

foto mijMarieke heet eigenlijk officieel drs. Marieke Elisabeth Ninaber van Eijben.

ze is dromer van een betere wereld, opgeleid tot Dierecologe, Wiskundige, eerstegraadsdocent, ze is ook: blogger, twitteraar, jeugdig, charmant, doorzetter, is enorm creatief, lekker druk, doet aan yoga en vipassana, is megapositief, en een ware wereldverbeteraar van nature!

FAQ over Marieke:

big_gaia

Hoe oud ben je? 

Ik ben 9 december 1977 geboren, dus ik ben nu 35. Ik zie er erg jong uit, dat hadden mijn ouders ook altijd al. Dus het zal wel erfelijk zijn! Maar echt, ik ben nu 39 jaar.

Hoe weet je dit allemaal?

Meestal wordt deze vraag mij gesteld door de mensen waar ik tuin advies aan geef, of jongeren die mijn kennis over wiskunde zo fenomenaal vinden. Het antwoord op elke vraag is altijd geweest: omdat ik altijd zo onwijs nieuwsgierig was en iedereen die een ambacht vervulde altijd het hemd van het lijf gevraagd heb.

Ik heb op deze manier wiskunde geleerd, maar ook houtbewerking, lassen, timmeren, autotechniek, windmolens bouwen, dierecologie, Engels, overleven in Nederlandse bossen, survival in de winter, permacultuur, activisme, computerprogrammeertalen, photoshop, enzovoorts.

De meeste kennis heb ik opgedaan op school. Ik heb altijd op onwijs goede scholen les gekregen. En daar ben ik heel dankbaar voor. Dat zijn geweest: de Hobbedonken in Boxtel, het JacobRoelandsLyceum in Boxtel, de Rijksuniversiteit Groningen, en de Radboud Universiteit in Nijmegen.

In mijn opvoeding van mijn ouders (heel creatieve vader en moeder had ik!) heb ik geleerd voor dieren te zorgen, moestuinieren, zelfvoorzienend leven, kachels bouwen, handwerken, haken, breien, kleding maken, en nog veel meer.

Daarnaast heb ik mijn kennis opgedaan bij het IVN, Jeugdnatuurwacht, Staatsbosbeheer, veel van mijn survival vrienden, mede biologen, mijn buurman die kan lassen, mijn vader die kon meubelmaken, mijn familie in de designwereld, en het internet!

Dankzij youtube heb ik mij hogere wiskunde eigen gemaakt, leren programmeren, software ontwikkelen, bloggen, schrijven, ontwerpen, permacultuur ideeën, en leren ontwerpen in Google Sketchup. Het internet is mijn grootste kennisbron, zelfs voor vaardigheden.

Waarom wil je de wereld veranderen?

Ik ben opgegroeid in het Brabantse dorpje Boxtel. Het centrum voor vernieuwing, duurzaamheid en technologische slimmigheden.

In Boxtel was de Kleine Aarde gevestigd. En veel van mijn vrienden hadden ouders die zelfvoorzienend leven, moestuinieren, kleine voetafdruk, grijswater, etc in hun vocabulaire bezigden. Ook mijn ouders hadden een kleine homestead. Mijn vader viste op paling, rookte die en verkocht deze. We hadden geiten, schapen en kippen. En een kleine moestuin. Deze utopische wereld bestond voor mij gewoon.

Tot ik over zure regen hoorde, doodknuppelen van zeehondjes, het broeikaseffect en nucleaire energie. Toen kwam het “Greenpiesje” in mij naar boven, zoals mijn ouders het beschreven. Ik werd gepreoccupeerd met het milieu. Ik heb altijd mijn focus in alles wat ik doe liggen op duurzaamheid, natuur, en een utopische wereld. Deze focus is de rode draad in mijn leven gebleven.

Ik heb Biologie gestudeerd in Groningen, en ben gaan werken bij Greenpeace. Ik heb zelfvoorzienend geleefd op een schip in Groningen. De Hermes. Ik leefde in de roef, en de eigenaar, de kunstenaar Bastiaan de Groot, leeft in het ruim. In die kleine ruimte was ik totaal gelukkig. Ik had geen stromend water, geen electriciteit, en vooral: geen cv. Eindelijk weer een houtkachel, zoals ik in Boxtel gewend was. Eindelijk weer normaal leven.

Wat heb je allemaal gedaan om dit doel te bereiken?

Ik heb me altijd omgeven met mensen die ook zo leven als ik. En dat waren er niet veel, maar alle paradijsvogels bij het programma van Joris, Joris Showroom, ken ik persoonlijk. En dat was ook wel een eyeopener voor me. Blijkbaar ken ik die paar mensen die vrij leven in Nederland persoonlijk!

Het kan niet anders dan dat deze mensen gaan helpen in deze tijden van crisis. En gelukkig zijn onze vaardigheden, kennis en levenservaring nu van nut voor de mensheid. Dat geeft me nu mijn energie.

Wat is je favoriete film?

Ik heb er meerdere, Avatar, uiteraard! Maar ook: V  for Vendetta, Amelie, Earth, Bij de Beesten af, en the Matrix zijn er een aantal.

Meer weten:

Lees haar dagboek-items op geBIOblogeerd.

Haar cv  staat verder vol met leuke scholen, opdrachten en initiatieven.

Neem eens een kijkje op Linked in.

Onze Nieuwsbrief ontvangen? Klik op deze link. 

Advertenties